PILETINA U UMAKU OD LIMUNA I PAPRA 🍋





Piletina u umaku od limuna i papra 




Ova kremasta piletina u umaku dokaz je da zamamni okusi ne zahtijevaju puno vremena ni komplicirane sastojke. Piletina u bogatom svilenkastom umaku s limunom i paprom savršeno balansira između kremastog i osvježavajućeg, a gotova je za samo 20 minuta.




Piletina u umaku od limuna i papra 


Sastojci:

Za piletinu

  • 500 g fileta pilećih prsa (ili otkoštenog zabatka bez kože)
  • ½ čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica mljevenog crnog papra
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • 35 g glatkog brašna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca

Za umak

  • 60 ml vode
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica svježe nasjeckanog češnjaka
  • 125 ml pilećeg temeljca
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 čajna žličica dijon senfa
  • sok i korica od 1 limuna
  • 1 čajna žličica mljevenog crnog papra, plus dodatno za posluživanje
  • 50 g svježe naribanog parmezana

Za posluživanje

  • kriške limuna
  • 1 žlica svježe nasjeckanog peršina, po želji
  • papar u zrnu



Priprema:

  1. Začinite piletinu solju, paprom i slatkom paprikom.
  2. Stavite brašno na tanjur i utisnite piletinu u brašno tako da bude ravnomjerno prekrivena sa svih strana.
  3. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj, dubokoj na srednje jakoj vatri. Pržite piletinu 5-6 minuta, okrenite je samo jednom, na pola vremena. Izvadite i ostavite sa strane.
  4. Obrišite tavu papirnatim ručnikom. Dodajte maslac i češnjak i miješajte pa kad češnjak zamiriše, a 30-60 sekundi, dodajte pileći temeljac i kuhajte 1-2 minute dok se ne reducira.
  5. Smanjite vatru i dodajte vrhnje, senf, sok i koricu limuna te papar. Kuhajte 2-3 minute ili dok se umak malo ne zgusne. Umiješajte parmezan, posolite po ukusu i vratite piletinu u tavu na 2-3 minute.
  6. Poslužite piletinu s pire krumpirom ili rižom, kuhanim povrćem. Ukrasite kriškama limuna paprom u zrnu i peršinom.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE