PIKANTNA LEĆA S MRKVOM





Pikantna leća s mrkvom 




Leća je nevjerojatno svestrana namirnica i idealna baza za zasitna, ukusna jela na žlicu koja ne zahtijevaju puno novca ni vremena. Pikantna leća s mrkvom za koju vam donosimo recept upravo je takvo jelo – jednostavno i hranjivo, bogatog, zaokruženog okusa.




Pikantna leća s mrkvom 


Sastojci:

  • 1 žuti luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira
  • 4 mrkve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevenog kima
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice papra
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 200 g smeđe leće, nekuhane
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 40 g grožđica ili nasjeckanih suhih marelica
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol, po ukusu



Priprema:

  1. Narežite luk, nasjeckajte češnjak, naribajte đumbir, a mrkvu ogulite i narežite na kockice.
  2. U duboku tavu ubacite luk, češnjak, đumbir i maslinovo ulje. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i ne postane proziran, oko pet minuta.
  3. U tavu dodajte nasjeckanu mrkvu, kim, cimet, papar i mljevenu crvenu papriku. Nastavite pirjati još oko dvije minute.
  4. Zatim dodajte nekuhanu leću, koncentrat rajčice, grožđice ili nasjeckane marelice i temeljac. Miješajte dok se koncentrat rajčice ne otopi u temeljcu. Poklopite i pojačajte vatru.
  5. Pustite da temeljac zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru na srednje slabu i pustite da se leća krčka još 30 minuta. Kuhajte poklopljeno i povremeno promiješajte.
  6. Kušajte i po potrebi dodajte soli i papra i pospite nasjeckanim svježim peršinom.
  7. Poslužite leću kao varivo s kruhom ili kao umak preko palente ili pire krumpira.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE