NJOKI OD HOKAIDO TIKVE
1 hokaido tikva
oko 200-300 g oštrog brašna
1 jaje
100 g maslaca
sol
muškatni oraščić
maslinovo ulje
1. Hokaido tikvu prerežite na pola te žlicom izdubite unutrašnjost i izvadite koščice. Koru ne morate guliti. Narežite ju na kriške i posložite ju na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Tikvu polijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta dok ne postane mekana.
2. Ostavite da se malo ohladi i onda joj ogulite koru. Štapnim mikserom od mesa tikve napravite pire koji ćete začiniti s malo soli i muškatnog oraščića.
3. Pire prebacite u posudu u kojoj ćete raditi tijesto za njoke pa dodajte jedno jaje i na kockice narezan maslac. Sve vilicom dobro izmiješajte i polako dodajte brašno.
4. Brašno stavljajte do trena kada možete lijepo rukama oblikovati tijesto i razvaljati ga u "zmiju" širine otprilike dva centimetra. Nožem režite njoke, a vilicom ih možete dodatno oblikovati.
5. Njoke stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kada isplivaju na površinu, gotovi su.
Potrebno vrijeme za ove domaće njoke jest otprilike 45 minuta i neusporedivo su bolje od onih kupovnih. Ako nećete odmah potrošiti sve njoke, možete ih i zamrznuti. Posložite ih na pleh i na papir za pečenje te stavite u zamrzivač. Kada se zamrznu, prebacite ih u vrećicu i upotrijebite po potrebi. Na isti način možete napraviti i njoke od batata. Samo, naravno, promijenite glavni sastojak. Batat ne morate peći u pećnici, nego ga samo ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Ostali sastojci i način pripreme ostaju isti.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar