KREMASTI RIŽOTO OD BUNDEVE S KOZJIM SIROM I SUŠENIM BRUSNICAMA
240 g (jedna šalica) pirea od bundeve
30 g maslaca
glavica luka ili ljutike
žličica nasjeckanog svježeg timijana
300 g arborio riže
žličica bijelog vinskog octa
50 g svježe naribanog parmezana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar
100 g namrvljenog svježeg kozjeg sira
50 g sušenih brusnica
U loncu umutite temeljac i pire od bundeve pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Smanjite vatru i poklopite. Otopite maslac u dubljoj tavi. Kad zapjeni, dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i sol. Pirjajte 2-3 minute dok ne omekša. Dodajte timijan i rižu te kratko tostirajte uz miješanje.
Ulijte ocat i jednu čašu toplog temeljca s bučom. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se tekućina gotovo ne upije. Nastavite dodavati temeljac i svaki put pričekajte da se upije prije nego što dolijete opet. Ponavljajte dok riža ne bude kuhana, ali još uvijek blago čvrsta pod zubima.
Cijeli postupak traje 20-25 minuta, a rižoto mora postati kremast. Pred kraj umiješajte parmezan, polovicu peršina i muškatni oraščić. Začinite paprom i eventualno dodajte još malo soli. Prije posluživanja pospite ostatkom peršina, mrvljenim kozjim sirom i sušenim brusnicama.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar