DOMAĆI ČAJ OD KORIJENA BIJELOG SLJEZA




Domaći čaj od korijena bijelog sljeza 




Sezona prehlada i kašlja polako kuca na vrata, a s njom dolazi i potreba za prirodnim rješenjima koja mogu olakšati tegobe. Dok mnogi posežu za sirupima s polica ljekarni, vrijedi se prisjetiti biljke koju su naše bake često koristile – bijelog sljeza.




Domaći čaj od korijena bijelog sljeza 


Sastojci:

  • 2 žlice usitnjenog korijena bijelog sljeza
  • 500 ml vode
  • 2 žlice suhog cvijeta ili lista podbjela (opcionalno, za jači učinak kod kašlja)
  • 1 žlica suhog cvijeta kamilice (opcionalno, za umirivanje)
  • 200–250 g meda (ili šećera ako želite dulje trajanje)



Priprema:

U lončić stavite korijen bijelog sljeza i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji barem 6 sati ili preko noći. Procijedite dobivenu tekućinu u lonac. Ako želite jači učinak sirupa, dodajte podbjel i kamilicu te kratko prokuhajte 5–10 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre, procijedite i ostavite da se malo ohladi.

Potom umiješajte med (ili šećer) i miješajte dok se potpuno ne otopi. Sirup ulijte u steriliziranu staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku.


Doziranje:

  • Djeca: 1 čajna žličica, 2–3 puta dnevno.
  • Odrasli: 1 jušna žlica, 2–3 puta dnevno.

Za sirup od bijelog sljeza, nakon što ga pripremite i prelijete u staklenu bocu ili teglu, najbolje ga je čuvati u hladnjaku. Na taj način ostaje svjež i djelotvoran oko 7 do 10 dana. Sirup uvijek vadite čistom žličicom, kako biste spriječili unos bakterija i produžili mu trajnost.




Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE