CRUMBLE OD JABUKA I KRUŠAKA
Crumble od jabuka i krušaka
Spoj mekanog, karameliziranog voća i zlatno pečenog posipa jedan je od slatkih klasika koje volimo pripremati s raznim sezonskim voćem. Poslužite ga s kuglicom vanilija sladoleda, preliven toplim kremom od vanilije ili jednostavno samog – i uživajt ćete u svakom zalogaju.
Crumble od jabuka i krušaka
Sastojci:
Nadjev
- 2 jabuke, oguljene
- 2 zrele kruške, oguljene
- 50 g smeđeg šećera
- 1 ½ žličica cimeta
Crumble posip
- 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 100 g glatkog brašna
- 60 g zobenih pahuljica
- 35 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 20 ml punomasnog mlijeka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U velikom loncu na srednjoj vatri pomiješajte narezane jabuke, narezane kruške, smeđi šećer i cimet. Kuhajte, povremeno miješajući, dok voće ne omekša, ali ne previše – ako se prekuha, postat će kašasto u pećnici. To će trajati otprilike 5 minuta.
- Premjestite smjesu od voća u posudu za pečenje (otprilike 10×10 cm) i ravnomjerno je rasporedite.
- U drugoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, zobene pahuljice, smeđi i bijeli šećer za preljev.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u suhu smjesu dok ne dobijete teksturu grubih mrvica. Ako je smjesa presuha, dodajte mlijeko, po jednu žlicu. Nekome se sviđaju veće mrvice, ali to ovisi o ukusu!
- Ravnomjerno pospite posip preko voća u posudi za pečenje.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa, a rubovi ne počnu lagano ključati u voćnom karamelu.
- Izvadite crumble iz pećnice i pustite ga da se malo ohladi prije posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar