KAKO NAJPRAVILNIJE STERILIZIRATI STAKLENKE I IZBJEĆI SVE GREŠKE?
Temeljito pranje staklenki i poklopaca
Prvi korak je čišćenje staklenki i poklopaca toplom vodom i blagim deterdžentom. Nakon toga ih temeljito isperite kako ne bi ostali tragovi sapuna. Provjerite staklenke i poklopce, i najmanje oštećenje može uzrokovati pucanje ili kvarenje hrane.
Sterilizacija kuhanjem u vodi
Najčešći i najsigurniji način sterilizacije je kuhanje staklenki u vodi. Stavite ih u veliki lonac s kuhinjskom krpom na dnu, kako ne bi pucale, i prelijte hladnom vodom dok staklenke nisu potpuno pokrivene.
Sterilizacija u pećnici
Za staklenke bez metalnih dijelova možete koristiti pećnicu. Zagrijte je na 120 °C i stavite staklenke na rešetku bez dodirivanja. Zagrijavajte 15–20 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite. Ova metoda je praktična ako imate veći broj staklenki koje treba sterilizirati odjednom.
Sterilizacija poklopaca
Poklopce je najbolje prokuhati pet minuta u vodi ili preliti kipućom vodom. Ne stavljajte ih u pećnicu jer se mogu deformirati. Ovaj korak je jednako važan kao i sterilizacija staklenki jer poklopci čine vakuum koji čuva hranu.
Punjenje staklenki
Punite staklenke dok su još vruće, ostavljajući 1–2 cm prostora do ruba. Zatvorite poklopce odmah nakon punjenja i, ako želite dodatnu sigurnost, okrenite staklenku na poklopac nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Ovo osigurava da namirnica ostane svježa i da se spriječi razvoj bakterija.
Hlađenje i skladištenje
Hladite staklenke polako na sobnoj temperaturi, ne stavljajte ih u hladnjak dok su vruće.
Najčešće greške koje treba izbjegavati
punjenje hladnih staklenki vrućom hranom
punjenje do samog ruba staklenke
- korištenje oštećenih staklenki ili poklopaca
- nepotpuna sterilizacija (premalo vode, kratak vremenski period)
- stavljanje metalnih poklopaca u pećnicu ili mikrovalnu
Primjedbe
Objavi komentar