KAKO NAJPRAVILNIJE STERILIZIRATI STAKLENKE I IZBJEĆI SVE GREŠKE?





Kako najpravilnije sterilizirati staklenke i izbjeći sve greške?




Nepravilno sterilizirane staklenke mogu dovesti do kvarenja hrane, gubitka okusa ili čak zdravstvenih problema. Zato je važno znati točan postupak i izbjegavati uobičajene pogreške.




Temeljito pranje staklenki i poklopaca

Prvi korak je čišćenje staklenki i poklopaca toplom vodom i blagim deterdžentom. Nakon toga ih temeljito isperite kako ne bi ostali tragovi sapuna. Provjerite staklenke i poklopce, i najmanje oštećenje može uzrokovati pucanje ili kvarenje hrane. 



Sterilizacija kuhanjem u vodi

Najčešći i najsigurniji način sterilizacije je kuhanje staklenki u vodi. Stavite ih u veliki lonac s kuhinjskom krpom na dnu, kako ne bi pucale, i prelijte hladnom vodom dok staklenke nisu potpuno pokrivene.


Sterilizacija u pećnici

Za staklenke bez metalnih dijelova možete koristiti pećnicu. Zagrijte je na 120 °C i stavite staklenke na rešetku bez dodirivanja. Zagrijavajte 15–20 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite. Ova metoda je praktična ako imate veći broj staklenki koje treba sterilizirati odjednom.


Sterilizacija poklopaca

Poklopce je najbolje prokuhati pet minuta u vodi ili preliti kipućom vodom. Ne stavljajte ih u pećnicu jer se mogu deformirati. Ovaj korak je jednako važan kao i sterilizacija staklenki jer poklopci čine vakuum koji čuva hranu.


Punjenje staklenki

Punite staklenke dok su još vruće, ostavljajući 1–2 cm prostora do ruba. Zatvorite poklopce odmah nakon punjenja i, ako želite dodatnu sigurnost, okrenite staklenku na poklopac nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Ovo osigurava da namirnica ostane svježa i da se spriječi razvoj bakterija.


Hlađenje i skladištenje

Hladite staklenke polako na sobnoj temperaturi, ne stavljajte ih u hladnjak dok su vruće.


Najčešće greške koje treba izbjegavati

  • punjenje hladnih staklenki vrućom hranom

  • punjenje do samog ruba staklenke

  • korištenje oštećenih staklenki ili poklopaca
  • nepotpuna sterilizacija (premalo vode, kratak vremenski period)
  • stavljanje metalnih poklopaca u pećnicu ili mikrovalnu



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE