LAZANJE S TIKVICAMA, SIROM I LIMUNOM
Lazanje s tikvicama, sirom i limunom
Ako tražite ukusno,
lagano i sezonsko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu, solidnu količinu
sira i svježe povrće, ove lazanje
s tikvicama su nepogrešiv izbor.
Lazanje s tikvicama,
sirom i limunom
Sastojci:
- 3
žlice maslinovog ulja
- 3
srednje tikvice, grubo narezane na krupnije komade (oko 580 g)
- malo
limunovog soka (po želji – za svježinu)
- 11
listova lazanja (autor koristi bezglutenske)
- 1
kugla mozzarelle
- 120 g
dimljenog sira scamorza, naribanog
- sol i
papar, po ukusu
Za umak:
- 2
žlice maslinovog ulja
- 4
češnja češnjaka, narezana na listiće
- 320 ml
vrhnja za kuhanje
- 160 ml
povrtnog temeljca
- obilno
nariban muškatni oraščić
- 30 g
ribanog sira Grana Padano
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite posudu za pečenje
veličine oko 23 cm.
·
Zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru i dodajte pola količine tikvica s
1 žlicom maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Pržite 5–6 minuta, dok ne
postanu zlatne
sa svih strana i mekane. Ponovite isti postupak s drugom
polovicom tikvica. Na gotove tikvice iscijedite malo limunovog soka.
·
Zatim ponovno zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru,
dodajte 2 žlice
maslinovog ulja, pa češnjak narezan na listiće.
Lagano pržite oko 2
minute, zatim ulijte vrhnje, temeljac, muškatni oraščić
i ribani sir.
Pustite da se sir otopi, zatim maknite s vatre.
·
Listove lazanja potopite u kipuću vodu na 3 minute da
omekšaju.
·
U posudu za pečenje stavite nekoliko žlica sirnog umaka, da
prekriju dno tankim slojem. Zatim složite red lazanja, pa sloj sirnog umaka. Na
to pospite pola
količine tikvica, zatim natrgajte pola mozzarelle,
naribajte 1/3
sira scamorza, i ponovite još jednom isti
postupak.
·
Završite s listovima lazanja, zatim još jedan sloj sirnog umaka,
pospite ostatak
scamorze, posolite i popaprite. Pecite 35 minuta,
dok tjestenina ne bude kuhana i površina lijepo zapečena.
·
Pustite da odstoji 5-10
minuta prije posluživanja!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar