LAZANJE S TIKVICAMA, SIROM I LIMUNOM




Lazanje s tikvicama, sirom i limunom

 

 

Ako tražite ukusno, lagano i sezonsko jelo koje savršeno spaja kremastu teksturu, solidnu količinu sira i svježe povrće, ove lazanje s tikvicama su nepogrešiv izbor.

 

 

 

Lazanje s tikvicama, sirom i limunom

 

Sastojci:

 

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 srednje tikvice, grubo narezane na krupnije komade (oko 580 g)
  • malo limunovog soka (po želji – za svježinu)
  • 11 listova lazanja (autor koristi bezglutenske)
  • 1 kugla mozzarelle
  • 120 g dimljenog sira scamorza, naribanog
  • sol i papar, po ukusu

 

 

 

Za umak:

 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, narezana na listiće
  • 320 ml vrhnja za kuhanje
  • 160 ml povrtnog temeljca
  • obilno nariban muškatni oraščić
  • 30 g ribanog sira Grana Padano

 

 

 

Priprema:

 

·        Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite posudu za pečenje veličine oko 23 cm.

·        Zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru i dodajte pola količine tikvica s 1 žlicom maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Pržite 5–6 minuta, dok ne postanu zlatne sa svih strana i mekane. Ponovite isti postupak s drugom polovicom tikvica. Na gotove tikvice iscijedite malo limunovog soka.

·        Zatim ponovno zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru, dodajte 2 žlice maslinovog ulja, pa češnjak narezan na listiće. Lagano pržite oko 2 minute, zatim ulijte vrhnje, temeljac, muškatni oraščić i ribani sir.
Pustite da se sir otopi, zatim maknite s vatre.

·        Listove lazanja potopite u kipuću vodu na 3 minute da omekšaju.

·        U posudu za pečenje stavite nekoliko žlica sirnog umaka, da prekriju dno tankim slojem. Zatim složite red lazanja, pa sloj sirnog umaka. Na to pospite pola količine tikvica, zatim natrgajte pola mozzarelle, naribajte 1/3 sira scamorza, ponovite još jednom isti postupak.

·        Završite s listovima lazanja, zatim još jedan sloj sirnog umaka, pospite ostatak scamorze, posolite i popaprite. Pecite 35 minuta, dok tjestenina ne bude kuhana i površina lijepo zapečena.

·        Pustite da odstoji 5-10 minuta prije posluživanja!

 

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE