TAKTOUKA - MAROKANSKI SPECIJALITET OD PIRJANOG POVRĆA I ZAČINA
Taktouka -
marokanski specijalitet od pirjanog povrća i začina
Marokanska
kuhinja prepuna je maštovitih jela od povrća punih okusa. Jedno od
njih je taktouka – topla salata od mekog povrća koja se poslužuje kao prilog
ili rustikalni namaz za
lepinje i sendviče. Priprema se od jednostavnih sastojaka: paprike, rajčice,
češnjaka i maslinova ulja.
Taktouka
Sastojci:
2 velike paprike
3 žlice maslinovog ulja
4 velike rajčice
2 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
2 žlice sjeckanog korijandra
1 žličica dimljene mljevene paprike
½ žličice kima
1 prstohvat kajenskog papra
½ žličice soli (ili više po ukusu)
½ žličice šećera u prahu
Priprema:
1.
Na roštilju ili
pod grillom u pećnici pecite
papriku i okrećite je svake 3 do 4 minute dok lagano ne zagori i omekša.
Stavite je na tanjur, prekrijte krpom i ostavite sa strane da se ohladi.
2. U međuvremenu rajčice blanširajte u vrućoj vodi, ogulite ih, očistite od
sjemenki i grubo nasjeckajte rajčice na komade od 1,5 cm. Paprike ogulite i
očistite od sjemenki te ih nasjeckajte na komade od 1,5 cm.
3.
U dubokoj tavi
zagrijte maslinovo ulje pa
dodajte sjeckani češnjak pa za desetak sekundi i nasjeckanu rajčicu, začine,
začinsko bilje, sol i šećer. Poklopite i pirjajte 10 minuta dok rajčice ne
omekšaju.
4. Povremeno promiješajte. Dodajte nasjeckanu papriku i pomiješajte sve sastojke. Ostavite
da lagano krčka 10 minuta dok sva tekućina ne ispari.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar