SIRUP OD LISTOVA SMOKVE






Sirup od listova smokve 




Sirup od lišća smokve fini je zaslađivač za jutarnju kavu ili čaj. Možete ga i preliti preko biskvita bez glazure da ga malo zasladite, dodati ga jogurtu i granoli za dodatnu slatkoću ili ga koristiti umjesto osnovnog sirupa u koktelima kako biste im dodali poseban, bogat okus.





Sirup od listova smokve 


Sastojci:

  • 6 listova smokve
  • 480 ml vode
  • 240 ml meda
  • 200 g šećera



Priprema :

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Rasporedite listove smokve na lim za pečenje u jednom sloju tako da se ne dodiruju. Stavite lim u pećnicu i pecite dok se listovi ne osuše, lagano uviju i ostanu zeleni, oko 3–5 minuta (ovisno o jačini pećnice i o tome koristite li ventilator). Izvadite ih iz pećnice i ostavite sa strane.
  2. U srednje velikom loncu zakuhajte vodu, med i šećer na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru na lagano i kuhajte 5 minuta, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre, dodajte prepečene listove smokve i promiješajte.
  3. Ostavite da se smjesa infuzira dok se ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 90 minuta). Procijedite, listove bacite, a sirup s aromom smokvina lista prelijte u hermetički zatvorenu posudu (npr. staklenku).
  4. Čuvajte u hladnjaku i iskoristite unutar 3 tjedna.




Pripremila : Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE