SIRUP OD JAGODA 🍓
Sirup od jagoda
Donosimo vam tradicionalan,
ali lagano moderniziran recept za sirup od jagoda s mentom koji će vas osvojiti
već na prvu čašu. Nema konzervansa, nema umjetnih aroma – samo čisto voće,
šećer, voda i listovi domaće mente. Živjeli!
Sirup od jagoda
Sastojci:
- 5 kg zrelih jagoda
- 700 g šećera
- 1,2 l vode
- šaka svježih listova mente
Priprema:
- Jagode dobro operite i ocijedite. Sitnite ih mikserom
ili gnječilicom za krumpir dok ne dobijete kašu.
- U posebnoj posudi kuhajte šećer u vodi dok se potpuno
ne otopi. U topli šećerni sirup dodajte listove mente – po želji ih lagano
zgnječite da puste aromu – i prelijte preko usitnjenih jagoda.
- Smjesu poklopite i ostavite da odstoji preko noći na
hladnom mjestu. Tijekom tog vremena jagode će otpustiti svoj sok, a menta
će se infuzirati u sirup.
- Sljedeći dan smjesu propasirajte kroz gusto cjedilo ili
gazu kako biste uklonili pulpu i listove mente. Dobiveni sok lagano
zagrijte – dovoljno da bude vruć, ali ne da proključa.
- Vrući sok ulijte u čiste staklene boce, do vrha – tako
da se lagano prelije pjena. Zatvorite ih gumenim čepovima ili
steriliziranim metalnim zatvaračima.
- Pasterizirajte boce 30 minuta na 75 °C – primjerice, u
pećnici, većem loncu s vodom ili pasterizatoru.
- Boce složite u košaru, pokrijte dekicom ili jastukom i
ostavite da se polako ohlade. Kada se potpuno ohlade, spremite ih na tamno
i hladno mjesto.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar