SIRUP OD JAGODA 🍓






Sirup od jagoda

 

 

Donosimo vam tradicionalan, ali lagano moderniziran recept za sirup od jagoda s mentom koji će vas osvojiti već na prvu čašu. Nema konzervansa, nema umjetnih aroma – samo čisto voće, šećer, voda i listovi domaće mente. Živjeli!

 

 

 

Sirup od jagoda

 

Sastojci:

 

  • 5 kg zrelih jagoda
  • 700 g šećera
  • 1,2 l vode
  • šaka svježih listova mente

 

 

 

Priprema:

 

  1. Jagode dobro operite i ocijedite. Sitnite ih mikserom ili gnječilicom za krumpir dok ne dobijete kašu.
  2. U posebnoj posudi kuhajte šećer u vodi dok se potpuno ne otopi. U topli šećerni sirup dodajte listove mente – po želji ih lagano zgnječite da puste aromu – i prelijte preko usitnjenih jagoda.
  3. Smjesu poklopite i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mjestu. Tijekom tog vremena jagode će otpustiti svoj sok, a menta će se infuzirati u sirup.
  4. Sljedeći dan smjesu propasirajte kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste uklonili pulpu i listove mente. Dobiveni sok lagano zagrijte – dovoljno da bude vruć, ali ne da proključa.
  5. Vrući sok ulijte u čiste staklene boce, do vrha – tako da se lagano prelije pjena. Zatvorite ih gumenim čepovima ili steriliziranim metalnim zatvaračima.
  6. Pasterizirajte boce 30 minuta na 75 °C – primjerice, u pećnici, većem loncu s vodom ili pasterizatoru.
  7. Boce složite u košaru, pokrijte dekicom ili jastukom i ostavite da se polako ohlade. Kada se potpuno ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

KOLIKO JE ČESTO POTREBNO PRATI HLAČE?

BOŽANSTVENA TORTA OPERA