RICOTTA CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOĆEM - TALIJANSKA ELEGANCIJA S MODERNIM TWISTOM
Ricotta cheesecake sa šumskim voćem - talijanska elegancija s modernim twistom
U svijetu slastica, cheesecake je
već desetljećima kralj. No, ako ste navikli na gusti američki stil od krem
sira, talijanska verzija s ricottom nudi
nešto posve drugačije: laganiju, prozračniju teksturu, s nježnim okusom koji
dopušta da drugi sastojci zasjaje. Ovaj recept donosi upravo to –
tradicionalni ricotta cheesecake obogaćen
svježinom i aromom šumskog voća, za sve one koji vole klasične okuse s daškom
nečeg novog.
Ricotta cheesecake sa šumskim voćem
Sastojci:
Za podlogu:
·
200 g integralnih ili
klasičnih keksa (npr. Digestive)
·
100 g maslaca,
otopljenog
·
1 žlica šećera (po
želji)
·
Prstohvat soli
Za kremu:
·
500 g ricotta sira (dobro
ocijeđenog)
·
250 g mascarponea
·
150 g šećera
·
3 jaja
·
1 žumanjak
·
1 žličica ekstrakta
vanilije
·
Naribana korica 1
limuna
·
1 žlica brašna (ili
škroba, za dodatnu čvrstoću)
Za preljev od šumskog voća:
·
300 g šumskog voća
(svježe ili smrznuto: maline, borovnice, kupine)
·
2 žlice šećera
·
1 žlica limunovog soka
·
1 žličica gustina
(razmućenog u malo vode)
Priprema:
·
Kekse usitnite u
blenderu ili ih zdrobite u vrećici. Pomiješajte s otopljenim maslacem, šećerom
i prstohvatom soli. Utisnite smjesu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje.
Stavite u hladnjak 20 minuta (ili pecite 10 min na 170 °C za hrskaviju varijantu).
·
Ricottu dobro ocijedite (po potrebi kroz gazu ili krpu) kako bi
krema bila što suša. U velikoj posudi pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer, jaja, žumanjak,
vaniliju i limunovu koricu. Dodajte brašno i miksajte kratko, tek toliko da se
sjedini – ne predugo da ne uđe previše zraka.
- Ulijte kremu preko podloge. Pecite u prethodno
zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 50–60 minuta, dok sredina još lagano
‘drhti’.
- Ohladite u pećnici s odškrinutim vratima, zatim
prebacite u hladnjak na minimalno 4 sata (idealno preko noći).
- U lončiću zagrijte šumsko voće, šećer i limunov sok dok
ne zavrije. Dodajte gustin razmućen u vodi, kuhajte dok se ne zgusne.
Ohladite i prelijte preko ohlađenog cheesecakea netom prije posluživanja.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar