RICOTTA CHEESECAKE SA ŠUMSKIM VOĆEM - TALIJANSKA ELEGANCIJA S MODERNIM TWISTOM





Ricotta cheesecake sa šumskim voćem  - talijanska elegancija s modernim twistom

 

 

U svijetu slastica, cheesecake je već desetljećima kralj. No, ako ste navikli na gusti američki stil od krem sira, talijanska verzija s ricottom nudi nešto posve drugačije: laganiju, prozračniju teksturu, s nježnim okusom koji dopušta da drugi sastojci zasjaje. Ovaj recept donosi upravo to – tradicionalni ricotta cheesecake obogaćen svježinom i aromom šumskog voća, za sve one koji vole klasične okuse s daškom nečeg novog.

 

 

 

Ricotta cheesecake sa šumskim voćem

 

Sastojci:

 

Za podlogu:

 

·        200 g integralnih ili klasičnih keksa (npr. Digestive)

·        100 g maslaca, otopljenog

·        1 žlica šećera (po želji)

·        Prstohvat soli

 

 

 

Za kremu:

 

·        500 g ricotta sira (dobro ocijeđenog)

·        250 g mascarponea

·        150 g šećera

·        3 jaja

·        1 žumanjak

·        1 žličica ekstrakta vanilije

·        Naribana korica 1 limuna

·        1 žlica brašna (ili škroba, za dodatnu čvrstoću)

 

 

 

Za preljev od šumskog voća:

 

·        300 g šumskog voća (svježe ili smrznuto: maline, borovnice, kupine)

·        2 žlice šećera

·        1 žlica limunovog soka

·        1 žličica gustina (razmućenog u malo vode)

 

 

 

 

Priprema:

 

·        Kekse usitnite u blenderu ili ih zdrobite u vrećici. Pomiješajte s otopljenim maslacem, šećerom i prstohvatom soli. Utisnite smjesu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak 20 minuta (ili pecite 10 min na 170 °C za hrskaviju varijantu).

·        Ricottu dobro ocijedite (po potrebi kroz gazu ili krpu) kako bi krema bila što suša. U velikoj posudi pomiješajte ricottumascarpone, šećer, jaja, žumanjak, vaniliju i limunovu koricu. Dodajte brašno i miksajte kratko, tek toliko da se sjedini – ne predugo da ne uđe previše zraka.

  • Ulijte kremu preko podloge. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 50–60 minuta, dok sredina još lagano ‘drhti’.
  • Ohladite u pećnici s odškrinutim vratima, zatim prebacite u hladnjak na minimalno 4 sata (idealno preko noći).
  • U lončiću zagrijte šumsko voće, šećer i limunov sok dok ne zavrije. Dodajte gustin razmućen u vodi, kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite i prelijte preko ohlađenog cheesecakea netom prije posluživanja.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE