POHANA BAZGA
Pohana bazga
Pohani cvjetovi bazge prava
su sezonska delicija: hrskavi, nježno aromatični i savršeno lagani. Donosimo
vam recept za ovo jednostavno, a izuzetno posebno jelo koje oduševljava na prvi
zalogaj.
Pohana bazga
Sastojci:
- 8–10 većih svježih cvjetova bazge (neprskanih)
- 2 jaja
- 150 ml mlijeka ili mineralne vode
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera (po želji)
- ulje za prženje
- šećer u prahu
Priprema:
- Cvjetove bazge oprati pod mlazom vode, kratko. Dovoljno
ih je i lagano protresti kako bi se uklonili eventualni kukci ili
nečistoće.
- U zdjeli umutiti jaja, dodati mlijeko ili mineralnu
vodu, pa postepeno umiješati brašno, sol i šećer. Smjesa treba biti glatka
i bez grudica, guste teksture poput one za palačinke.
- U tavi zagrijati ulje na srednje jakoj vatri – mora
biti dovoljno duboko da cvjetovi „plivaju“ prilikom prženja.
- Svaki cvijet se umače u pripremljeno tijesto tako da
cijeli bude prekriven, a zatim se stavlja u vruće ulje. Pržiti s obje
strane do zlatno-smeđe boje (oko 1–2 minute po strani).
- Gotove cvjetove izvaditi na papirnate ubruse kako bi se
ocijedio višak masnoće.
- Posuti šećerom u prahu te poslužiti toplo.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar