MESNE OKRUGLICE OD PILETINE I FETA SIRA
Mesne okruglice od piletine i feta sira
Ako se naprave na pogrešan način, mesne okruglice mogu biti iznimno suhe
i bezokusne. To neće biti rezultat slijedite li upute iz ovog recepta, koji je
nadahnut grčkim okusima. Mesne okruglice rade se od mljevene piletine i fete,
pa imaju iznenađujuću količinu proteina.
Mesne okruglice od piletine i feta sira
Sastojci:
- 900 g mljevene piletine
- 120 g krušnih mrvica
- 60 g izmrvljenog feta sira
- 2 velika jaja
- 2 žlice ekstra djevičanskog
maslinova ulja
- 2 žlice sitno nasjeckanih
listića svježe mente
- 2 žlice sitno nasjeckanog
svježeg peršina
- 2 žlice sitno nasjeckanog
svježeg kopra
- 2 čajne žličice origana
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 limun
- čili u prahu po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pleh za pečenje mesnih okruglica i
obložite ga papirom za pečenje. Odložite pleh sa strane.
2. Napravite smjesu za mesne okruglice: u velikoj zdjeli izmućkajte
jaja, ekstra djevičansko maslinovo ulje, krušne mrvice, sitno nasjeckani luk,
feta sir, sok jednog limuna (i nešto limunove korice ako na raspolaganju imate
neprskani organski plod) te začinsko bilje. Posolite i popaprite. Po želji
možete dodati i nešto čilija u prahu.
3.
U smjesu dodajte
mljevenu piletinu i dobro sve zajedno izmiješajte - najbolje bi bilo rukama.
Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pripremljeni pleh.
4. Pecite mesne okruglice u prethodno zagrijanoj pećnici 18-20
minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i ne budu termički obrađene do kraja.
Znat ćete da su okruglice pečene kada kuhinjski termometar pokazuje temperaturu
od 74 Celzijeva stupnja u sredini okruglice.
5.
Poslužite ih po želji
- s kuhanom tjesteninom, u kruhu, na salati... Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar