KAKO ODABRATI IDEALNU DASKU ZA REZANJE?





Kako odabrati idealnu dasku za rezanje?

 

 

Daska za rezanje podcijenjeno je kuhinjsko pomagalo jer – od nje sve počinje. A kakva je daska takvo će biti i jelo. Pa ako je vaša daska za rezanje izgrebana, prljava, flekava i nedajbože smrdljiva, vrijeme je za kupovinu.

 

 

 

Kamene i mramorne daske za rezanje

Posljednji krik kuhinjske mode, daske od kamena, mramora (ali i keramike i kaljenog stakla) izgledaju sjajno, lako se čiste, ali – bježite od njih osim ako ćete ih koristiti isključivo za posluživanje. Njihove lijepe ali tvrde površine uništit će vam noževe, a i najmanje oštećenje može završiti s puno krvi.

 

 

Daska za rezanje od bambusa

Daske za rezanje su otporne, kompaktne i imaju hipoalergena svojstva, što su sve dobrodošle osobine, baš kao i to što su ekološki izbor jer bambus nevjerojatno brzo raste, a predmeti izrađeni od njega lako se recikliraju. Međutim, daske od bambusa imaju i isti nedostatak kao i kamene i mramorne daske. Tvrde su i zato su najveći neprijatelj noževa.

 

 

Plastične i gumene daske za rezanje

Plastične i gumene daske su vrlo jeftine i vrlo ih je lako održavati čistima jer ih možete prati i u perilici. Najveći im je nedostatak što može od korištenja imati mikrooštećenja, a zbog toga i vi – plastiku u organizmu. Ako ih ne perete redovito ili na dovoljno visokoj temperaturi, u njihove se brazde lako nakuplja prljavština i lako mogu postati domom bakterijama. Opet, ako ih dovoljno često mijenjate, vrlo su dobar izbor za svakodnevno korištenje.

 

 

Drvene daske za rezanje

Drvena daska za rezanje je čvrsta i izdržljiva, a dovoljno mekana da ne stradaju vaši noževi. Vijek trajanja ovisit će joj o kvaliteti drva, ali i o tome kako se o njoj brinete. Neće je oštetiti ni vruća voda, iako je bolje da je ne perete u perilici posuđa jer bi se mogla iskriviti ili popucati. Danas su dostupne i drvene daske za rezanje s antibakterijskim premazom. Ima ih svih oblika i veličina i bit će lijep ukras svakoj kuhinji. Lako će izdržati svakodnevnu upotrebu, a na vama je samo da ih dobro operete i dobro osušite.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE