KAKO ODABRATI IDEALNU DASKU ZA REZANJE?
Kako odabrati idealnu dasku za rezanje?
Daska za rezanje podcijenjeno je kuhinjsko pomagalo jer – od nje sve
počinje. A kakva je daska takvo će biti i jelo. Pa ako je vaša daska za rezanje
izgrebana, prljava, flekava i nedajbože smrdljiva, vrijeme je za kupovinu.
Kamene i mramorne daske za
rezanje
Posljednji krik kuhinjske mode, daske od kamena, mramora (ali i
keramike i kaljenog stakla) izgledaju sjajno, lako se čiste, ali – bježite od
njih osim ako ćete ih koristiti isključivo za posluživanje. Njihove lijepe ali
tvrde površine uništit će vam noževe, a i najmanje oštećenje može završiti s
puno krvi.
Daska za rezanje od bambusa
Daske za rezanje su otporne, kompaktne i imaju hipoalergena
svojstva, što su sve dobrodošle osobine, baš kao i to što su ekološki izbor jer
bambus nevjerojatno brzo raste, a predmeti izrađeni od njega lako se
recikliraju. Međutim, daske od bambusa imaju i isti nedostatak kao i kamene i
mramorne daske. Tvrde su i zato su najveći neprijatelj noževa.
Plastične i gumene daske za
rezanje
Plastične i gumene daske su vrlo jeftine i vrlo ih je lako
održavati čistima jer ih možete prati i u perilici. Najveći im je nedostatak
što može od korištenja imati mikrooštećenja, a zbog toga i vi – plastiku u
organizmu. Ako ih ne perete redovito ili na dovoljno visokoj temperaturi, u
njihove se brazde lako nakuplja prljavština i lako mogu postati domom
bakterijama. Opet, ako ih dovoljno često mijenjate, vrlo su dobar izbor za
svakodnevno korištenje.
Drvene daske za rezanje
Drvena daska za rezanje je čvrsta i izdržljiva, a dovoljno
mekana da ne stradaju vaši noževi. Vijek trajanja ovisit će joj o kvaliteti
drva, ali i o tome kako se o njoj brinete. Neće je oštetiti ni vruća voda, iako
je bolje da je ne perete u perilici posuđa jer bi se mogla iskriviti ili
popucati. Danas su dostupne i drvene daske za rezanje s antibakterijskim
premazom. Ima ih svih oblika i veličina i bit će lijep ukras svakoj kuhinji.
Lako će izdržati svakodnevnu upotrebu, a na vama je samo da ih dobro operete i
dobro osušite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar