DOMAĆA ŠALŠA OD SVJEŽIH RAJČICA 🍅
Domaća šalša od svježih rajčica
Svježe, slatke, pomalo
kisele, aromatične i sočne, rajčice u ovom periodu godine dostižu svoj vrhunac
i doslovno nas mame da ih pripremimo u svim mogućim varijacijama. Dok se mnogi
bacaju na pripremu zimnice, mi ipak najviše volimo iskoristiti ljetne rajčice
odmah.
Domaća šalša od svježih
rajčica
Sastojci:
- 2 kg
zrelih rajčica
- 5
režnja češnjaka
- 60 ml
maslinovog ulja
- 1
žlica šećera
- Sol i
svježe mljeveni crni papar
- Svježi
bosiljak
- Tjestenina
po izboru (špageti, linguine ili fusilli)
Priprema:
- U
velikom loncu zakuhajte vodu. Rajčicama zarežite malu križnu oznaku na dnu
i kratko ih ubacite u kipuću vodu (oko 30 sekundi), zatim ih prebacite u
hladnu vodu. Ogulite im kožu i narežite ih na kockice, pazeći da sačuvate
i sok.
- U tavi
zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak.
Pržite kratko na laganoj vatri dok ne zamiriši (pazite da ne zagori).
- Dodajte
rajčice sa svim sokovima, malo šećera (da izbalansirate kiselinu),
posolite i popaprite.
- Kuhajte
umak 20-30 minuta na srednje jakoj vatri dok se rajčice ne raspadnu i umak
ne postane gust i mirisan. Pred kraj ubacite listove svježeg bosiljka i
još koju kap maslinovog ulja.
- Tjesteninu
skuhajte al dente u posoljenoj vodi, ocijedite (sačuvajte malo vode od
kuhanja) i dodajte direktno u umak.
- Dobro
promiješajte i po potrebi dodajte koju žlicu vode od tjestenine.
- Po
želji pospite s malo ribanog parmezana.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar