ZAPEČENI PIRE KRUMPIR SA SIROM




Zapečeni pire krumpir sa sirom 

 

Krumpir je od davnina bio jedna od glavnih namirnica u prehrani, posebice u kontinentalnom dijelu gdje se i tradicionalno uzgaja. Jako je zasitan, ali i svestran pa se pripremao na različite načine, od priloga do samostalnog jela. Među najomiljenija jela spada pire krumpir, a u ovom receptu kombinira se sa sirom.

 

 

Sastojci:

 

• 1 kg krumpira, oguljen i narezan na velike komade

• 25 g maslaca, narezan na kockice + za mazanje

• 250 ml mlijeka 

• 1 žličica senfa 

• 225 g ribanog sira 

• vlasac, sitno nasjeckan

• 1 jaje

• sol i papar 

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte ga vodom i dodajte žličicu soli.

 

Kuhajte 12 do 15 minuta dok krumpir ne omekša.

 

Dobro ocijedite pa vratite u posudu i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri. 

 

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 

 

Dublju posudu za pečenje namažite maslacem. 

 

Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte maslac, mlijeko i senf.

 

Dodajte dvije trećine sira, sitno nasjeckani vlasac i jaje pa kratko miksajte.

 

Posolite i popaprite. 

 

Žlicom stavljajte u posudu za pečenje. 

 

Pospite preostalim sirom. 

 

Pecite 35 do 45 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro porumeni. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?