TORTA OD PALAČINKI
Torta od palačinki
Ako nemaš nove ideje za zanimljiv desert, onda je ova torta
od palačinki idealno rješenje. Spravljanje je jednostavno, nema puno sastojaka,
a rezultat je ukusan i sočan kolač koji se topi u ustima.
Torta od palačinki
Sastojci:
Za palačinke:
·
oštro brašno 180 g
·
kakao prah 35 g
·
sol 1 prstohvat
·
šećer 10 g
·
jaje 3 kom
·
mlijeko 260 ml
·
voda 160 g
·
med 60 g
·
suncokretovo ulje 25 ml
Za kremu:
·
krem sir 250 g
·
šećer u prahu 90 g
·
kiselo vrhnje - punomasno 150 g
·
slatko vrhnje 250 g
·
med 20 g
·
šećer u prahu 4 žlica
Priprema:
Priprema palačinki:
Stavi u posudu
brašno, kakao, prstohvat soli i šećer te sve dobro promiješaj. Potom dodaj 3
jaja, miješajući postepeno ulij mlijeko pa dodaj vodu te miješaj dok ne dobiješ
glatko tijesto. Procijedi tijesto za palačinke kroz fino sito da ne ostanu
grudice.
Dodaj tijestu
med te ostavi da odstoji 20 minuta. Nakon toga umiješaj 25 ml biljnog ulja.
Namaži tavu
biljnim uljem te ispeci palačinke s obje strane na srednjoj vatri. Trebaš
dobiti 14 palačinki.
Priprema
kreme:
Za kremu dobro
izmiksaj krem sir, 45 g šećera u prahu i kiselo vrhnje. U drugoj posudi
izmiksaj slatko vrhnje i 45 g šećera u prahu u čvrsti šlag. Dodaj to kremi te
sve dobro izmiješaj.
Svaku palačinku
premaži kremom. Ostavi malo kreme za kasnije. Svaku palačinku presavij dvaput.
Potom po svakoj palačinki premaži preostalu kremu.
Oprezno namotaj
tri palačinke u nizu. Potom svaku palačinku 'lijepi' na kolut tako da slažeš
jednu po jednu s premazanim dijelom i svaki put dobro pritisni.
Omotaj tortu
kalupom za tortu te prekrij prozirnom folijom. Stavi kolač u hladnjak da
odstoji 8-10 sati. 8. Makni kalup i foliju. Prije posluživanja pospi kolač
šećerom u prahu.
Priprema: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar