PUFASTI PROFITEROLI SA SIROM




Pufasti profiteroli sa sirom

 

 

Ove pogačice, poznate i kao gougères, prava su poslastica za ljubitelje sira i savršeni zalogaj za svaku prigodu. Njihova lagana i pahuljasta tekstura rezultat je posebnog tijesta pâte à choux, koje se najprije kuha na štednjaku, a zatim peče u pećnici, gdje raste i postaje prozračno zahvaljujući pari koja se stvara tijekom pečenja.


 

Pufasti profiteroli sa sirom

 

 

Sastojci za pet osoba:

 

·       125 g maslaca

·        1 šalica vode

·        0,5 žličica soli

·        1 šalica brašna

·        4 komada jaja

·       1 šalica cheddar sira

·        2 žličice timijana

·        svježe mljeveni crni papar

 

 

Priprema:

 

U loncu pomiješajte vodu, maslac i sol te zagrijavajte na visokoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i dodajte brašno. Miješajte dok smjesa ne formira kuglu tijesta. Kuhajte tijesto uz miješanje još dvije minute. Maknite lonac s vatre i pustite tijesto da se hladi, povremeno ga miješajući. Kad tijesto postane toplo, dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodavanja. U tijesto dodajte naribani cheddar, listiće svježeg timijana i nekoliko zrna papra. Miješajte dok se sve ne sjedini. Zagrijte pećnicu na 220°C. Na lim obložen papirom za pečenje žlicom oblikujte kuglice tijesta. Ostavite barem 2-3 cm razmaka između kuglica. Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta na 220°C. Zatim smanjite na 175°C i nastavite peći još 15-20 minuta.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA