PUFASTI PROFITEROLI SA SIROM
Pufasti profiteroli sa sirom
Ove pogačice, poznate i kao gougères, prava su poslastica za
ljubitelje sira i savršeni zalogaj za svaku prigodu. Njihova lagana i
pahuljasta tekstura rezultat je posebnog tijesta pâte à choux, koje se najprije
kuha na štednjaku, a zatim peče u pećnici, gdje raste i postaje prozračno zahvaljujući
pari koja se stvara tijekom pečenja.
Pufasti profiteroli sa sirom
Sastojci za pet osoba:
·
125 g maslaca
·
1 šalica
vode
·
0,5
žličica soli
·
1 šalica
brašna
·
4 komada
jaja
·
1 šalica cheddar sira
·
2 žličice
timijana
·
svježe
mljeveni crni papar
Priprema:
U loncu pomiješajte vodu, maslac i sol te zagrijavajte na
visokoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite temperaturu i dodajte brašno.
Miješajte dok smjesa ne formira kuglu tijesta. Kuhajte tijesto uz miješanje još
dvije minute. Maknite lonac s vatre i pustite tijesto da se hladi, povremeno ga
miješajući. Kad tijesto postane toplo, dodajte jedno po jedno jaje, miješajući
nakon svakog dodavanja. U tijesto dodajte naribani cheddar, listiće svježeg
timijana i nekoliko zrna papra. Miješajte dok se sve ne sjedini. Zagrijte
pećnicu na 220°C. Na lim obložen papirom za pečenje žlicom oblikujte kuglice
tijesta. Ostavite barem 2-3 cm razmaka između kuglica. Stavite u pećnicu i
pecite 10 minuta na 220°C. Zatim smanjite na 175°C i nastavite peći još 15-20
minuta.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar