NJOKI - KREMASTI, ZASITNI I PIKANTNI
Njoki – kremasti, zasitni i pikantni
Fina pržena kobasica, umak od
rajčica i puno mediteranskih začina osnova su ovog
izdašnog jela kojemu je teško odoljeti. Ukusnu ali pomalo tešku kombinaciju
okusa odlično će razblažiti - i nadopuniti - tek malo ricotte obogaćene svježim notama limuna i
začinskog bilja.
Njoki
Sastojci:
- 450 g svinjske kobasice za
kuhanje i pečenje, usitnjene
- 1-2 žlice ekstradjevičanskog
maslinovog ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 2 velika češnja češnjaka,
nasjeckana
- 800 g pelata iz konzerve,
zdrobljenih
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol, po ukusu
- mljevena ljuta paprika, po
ukusu
- 900 g njoka, kuhanih
Za začinjenu ricottu
- 200 g ricotta sira
- 1 češanj češnjaka, naribani
- korica i sok od 1 limuna
- sol, po ukusu
- začinsko bilje po ukusu
(vlasac, peršin, majčina dušica)
Priprema:
1.
Zagrijte veliku tavu
na jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhačom je usitnjavajte dok se prži. Kada
komadiću budu pečeni sa svih strana, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
2.
Smanjite vatru i
dodajte maslinovo ulje, luk i češnjak pa pirjajte nekoliko minuta, uz
miješanje, na laganoj do srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte rajčice i
origano. Vratite kobasicu i pirjajte na laganoj vatri 30-45 minuta. Posolite i
po želji začinite ljutom paprikom.
3.
Dok se umak kuha,
pomiješajte sastojke za ricottu u odvojenoj posudi. Dodajte začinsko bilje i
začine po vlastitom ukusu i dobro promiješajte.
4. Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.
5.
U tavu s umakom
umiješajte kuhane njoke. Kuhajte dok umak ne proključa pa ugasite vatru.
6. Vruće njoke poslužite prelivene s malo začinjene ricotte.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar