NJOKI - KREMASTI, ZASITNI I PIKANTNI




Njoki – kremasti, zasitni i pikantni

 

 

Fina pržena kobasica, umak od rajčica i puno mediteranskih začina osnova su ovog izdašnog jela kojemu je teško odoljeti. Ukusnu ali pomalo tešku kombinaciju okusa odlično će razblažiti - i nadopuniti - tek malo ricotte obogaćene svježim notama limuna i začinskog bilja.

 

 

 

Njoki

 

Sastojci:

 

  • 450 g svinjske kobasice za kuhanje i pečenje, usitnjene
  • 1-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g pelata iz konzerve, zdrobljenih
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol, po ukusu
  • mljevena ljuta paprika, po ukusu
  • 900 g njoka, kuhanih

 

 

 

 

Za začinjenu ricottu

 

  • 200 g ricotta sira
  • 1 češanj češnjaka, naribani
  • korica i sok od 1 limuna
  • sol, po ukusu
  • začinsko bilje po ukusu (vlasac, peršin, majčina dušica)

 

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhačom je usitnjavajte dok se prži. Kada komadiću budu pečeni sa svih strana, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

2.     Smanjite vatru i dodajte maslinovo ulje, luk i češnjak pa pirjajte nekoliko minuta, uz miješanje, na laganoj do srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte rajčice i origano. Vratite kobasicu i pirjajte na laganoj vatri 30-45 minuta. Posolite i po želji začinite ljutom paprikom.

3.     Dok se umak kuha, pomiješajte sastojke za ricottu u odvojenoj posudi. Dodajte začinsko bilje i začine po vlastitom ukusu i dobro promiješajte.

4.     Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.

5.     U tavu s umakom umiješajte kuhane njoke. Kuhajte dok umak ne proključa pa ugasite vatru.

6.    Vruće njoke poslužite prelivene s malo začinjene ricotte.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA