KREMASTI RIŽOTO S TIKVICAMA I SIROM
Kremasti rižoto s tikvicama i sirom
Ovaj fenomenalno kremasti rižoto od tikvica, začina, maslaca
i svježe naribanog parmezana savršen je izbor za lagani ručak ili večeru. Za
ovaj brz i fin obrok s povrćem bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka.
Kremasti rižoto s tikvicama i sirom
Sastojci za pet osoba:
- 50 dag riže
- 2 tikvice (narezane na šnitice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 - 3 češnja češnjaka
(protisnut ili sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- jušni temeljac (ili voda i
kocka za juhu)
- 10 dag Grana padana ili nekog
drugog tvrdog sira + za posip
- 1/2 žličice kurkume
- mix mediteranskih trava
- peršin
- maslinovo ulje
- malo putra
- sol
- papar
- orasi - za posipati prema želji
Priprema:
Ogulite
tikvice i narežite ih na šnitice (mlade tikvice ne trebate ni guliti). Sitno
nasjeckajte luk i češnjak, na maslinovom ulju prvo podinstajte luk pa dodajte
češnjak te dodajte i zastaklite rižu (kratko promiješajte). Zalijte s vinom, a
kad vino ishlapi dodajte malo po malo jušni temeljac, cijelo vrijeme
miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine (u mužaru stavite
svježe listiće origana, bosiljka, ružmarina i peršina i istucite ih ili
začinite miksom suhih mediteranskih trava). U grill ili običnoj tavi prepecite
šnitice tikvica pa ih umiješajte u rižoto. Probajte rižu i kad je "za pod
zub" - al dente, skinite je s vatre
i umiješajte kockicu putra i naribani Grana padano ili neki drugi tvrdi sir te
prema želji slatko vrhnje i poslužite.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar