KREMASTI RIŽOTO S TIKVICAMA I SIROM




Kremasti rižoto s tikvicama i sirom

 

 

Ovaj fenomenalno kremasti rižoto od tikvica, začina, maslaca i svježe naribanog parmezana savršen je izbor za lagani ručak ili večeru. Za ovaj brz i fin obrok s povrćem bit će ti potrebno samo nekoliko sastojaka.


 

Kremasti rižoto s tikvicama i sirom

 

Sastojci za pet osoba:

 

  • 50 dag riže
  • 2 tikvice (narezane na šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
  • 10 dag Grana padana ili nekog drugog tvrdog sira + za posip
  • 1/2 žličice kurkume
  • mix mediteranskih trava
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • malo putra
  • sol
  • papar
  • orasi - za posipati prema želji

 

 

 

Priprema:

 

Ogulite tikvice i narežite ih na šnitice (mlade tikvice ne trebate ni guliti). Sitno nasjeckajte luk i češnjak, na maslinovom ulju prvo podinstajte luk pa dodajte češnjak te dodajte i zastaklite rižu (kratko promiješajte). Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte malo po malo jušni temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine (u mužaru stavite svježe listiće origana, bosiljka, ružmarina i peršina i istucite ih ili začinite miksom suhih mediteranskih trava). U grill ili običnoj tavi prepecite šnitice tikvica pa ih umiješajte u rižoto. Probajte rižu i kad je "za pod zub" - al dente, skinite je s vatre i umiješajte kockicu putra i naribani Grana padano ili neki drugi tvrdi sir te prema želji slatko vrhnje i poslužite.  

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA