KOLAČ S GRIZOM I JOGURTOM PRELIVEN SIRUPOM OD AGRUMA
Kolač s grizom i jogurtom preliven sirupom od agruma
Revani ili ravani u Grčkoj, a rabani u Turskoj je kolač
napravljen od griza i jogurta te preliven sirupom s okusom agruma. Na Bliskom
istoku je poznata kao basbousa (namoora), a u Tunisu i Egiptu kao harissa ili
harissa hlou. Možete ga ukrasiti mljevenim bademima, citrusima ili kokosom.
Kolač s grizom i jogurtom preliven sirupom od
agruma
Sastojci:
·
150 g brašna
·
4 jaja
·
200 g krem sira
·
200 g šećera u prahu
·
200 g griza
·
100 ml maslinovog ulja
·
10 g praška za pecivo
·
1/2 žličice soli
·
1 žlica ekstrakta
vanilije
Za sirup:
·
700 ml vode
·
800 g šećera
·
kora naranče
·
1 žlica soka od limuna
Priprema:
U
lonac ulijte vodu, šećer, narančinu koricu i limunov sok. Kuhajte dok ne
prokuha pa ostavite na štednjaku još 7 minuta pa maknite. Umutite krem sir s
jajima i šećerom u prahu. Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno s praškom za
pecivo, griz, vaniliju i sol. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez
grudica. Zatim ulijte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u prethodno
zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Vruć kolač prelijte ohlađenim
sirupom. Narerežite i ukrasite koricom naranče.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar