KOLAČ S GRIZOM I JOGURTOM PRELIVEN SIRUPOM OD AGRUMA




Kolač s grizom i jogurtom preliven sirupom od agruma

 

 

Revani ili ravani u Grčkoj, a rabani u Turskoj je kolač napravljen od griza i jogurta te preliven sirupom s okusom agruma. Na Bliskom istoku je poznata kao basbousa (namoora), a u Tunisu i Egiptu kao harissa ili harissa hlou. Možete ga ukrasiti mljevenim bademima, citrusima ili kokosom.

 

 

Kolač s grizom i jogurtom preliven sirupom od agruma

 

Sastojci:

 

·        150 g brašna

·        4 jaja

·        200 g krem ​​sira

·        200 g šećera u prahu

·        200 g griza

·        100 ml maslinovog ulja

·        10 g praška za pecivo

·        1/2 žličice soli

·        1 žlica ekstrakta vanilije

 

 

 

Za sirup:

 

·        700 ml vode

·        800 g šećera

·        kora naranče

·        1 žlica soka od limuna

 

 

 

 

Priprema:

 

 

U lonac ulijte vodu, šećer, narančinu koricu i limunov sok. Kuhajte dok ne prokuha pa ostavite na štednjaku još 7 minuta pa maknite. Umutite krem ​​sir s jajima i šećerom u prahu. Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno s praškom za pecivo, griz, vaniliju i sol. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Zatim ulijte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Vruć kolač prelijte ohlađenim sirupom. Narerežite i ukrasite koricom naranče.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA