JEČAM S GRAHOM ZUPPA DI FARRO




Ječam s grahom zuppa di farro

 

 

Zuppa di farro popularno je jelo toskansko jelo, osobito u šarmantnom gradu Lucca i njegovoj okolici. Riječ je o jelu na žlicu sastavljenom od ječma i graha koje je popularan izbor u hladnijem dijelu godine.

 

 

 

Ječam s grahom zuppa di farro

 

 

Sastojci:

 

  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 500 g kuhanog šarenog graha
  • 200 g ječma
  • 200 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 50 g pancete
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 1 grančica ružmarina
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • listovi kadulje

 

 

 

Priprema:

 

 

1.      Zagrijte malo maslinova ulja u većem loncu i na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Kuhajte oko pet minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckanu pancetu i nastavite pirjati nekoliko minuta. U lonac ubacite grančicu ružmarina i nekoliko listova kadulje te sve začinite sa solju i paprom.

2.     Sadržaj lonca podlijte s pola litre povrtnog temeljca i nasjeckanim rajčicama. Ubacite u lonac i kuhani grah pa sve zajedno termički obrađujte oko 10 minuta.

3.     Izvadite iz lonca ružmarin i kadulju pa štapnim mikserom zgusnite jelo. Tada dodajte ostatak temeljca i ječam. Na laganoj vatri nastavite kuhati jelo oko pola sata do 40 minuta, odnosno dok se ječam ne skuha do kraja. Dodatno posolite i popaprite.

4.     Servirajte zuppu di farro s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i malo crnog papra. Dobar tek!

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?