FRANCUSKA JUHA OD LUKA
Francuska juha od luka
Jednostavna, a zasitna i neodoljivo slasna juha od luka (soupe à l'oignon) francuski
je klasik koji možete pripremiti uz samo nekoliko
sastojaka. Puna je okusa, a osobito fino grije tijekom hladnijih dana. Osim
toga, Francuzi je obožavaju jesti nakon što popiju pokoju previše jer pomaže protiv mamurluka.
Francuska
juha od luka
Sastojci:
- 200 g sira (gruyere i sl.)
- 60 g parmezana
- 6 kriški duguljastog kruha
- 4 žlice maslaca
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice suhog desertnog vina
(šeri, porto, madeira)
- 1,2 l mesnog temeljca
- 1 velika glavica luka
- 1 žličica suhe majčine dušice
- sol i papar po želji
- peršin
Priprema:
1.
U loncu zagrijte
maslac i maslinovo ulje pa dodajte na tanke ploške nasjeckan luk i povremeno
miješajte dok ne omekša i postane proziran.
2. Ulijte mesni temeljac, desertno vino i dodajte majčinu dušicu,
posolite i popaprite. Kuhajte juhu 30 minuta na srednjoj vatri.
3.
Zagrijte pećnicu na
200 °C, a kruh narežite na kriške pa ga tostirajte ili popecite na tavi.
4. Ulijte juhu u vatrostalne posudice i u svaku stavite po jednu
krišku francuskog kruha, na njih položite kriške sira i pospite ribanim
parmezanom. Zapecite ispod gornje rešetke dvije do tri minute, dok rubovi ne
porumene. Poslužite vruće sa svježe nasjeckanim peršinom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar