FRANCUSKA JUHA OD LUKA




Francuska juha od luka

 

 

Jednostavna, a zasitna i neodoljivo slasna juha od luka (soupe à l'oignonfrancuski je klasik koji možete pripremiti uz samo nekoliko sastojaka. Puna je okusa, a osobito fino grije tijekom hladnijih dana. Osim toga, Francuzi je obožavaju jesti nakon što popiju pokoju previše jer pomaže protiv mamurluka.

 

 

 

Francuska juha od luka

 

Sastojci:

 

  • 200 g sira (gruyere i sl.)
  • 60 g parmezana
  • 6 kriški duguljastog kruha
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice suhog desertnog vina (šeri, porto, madeira)
  • 1,2 l mesnog temeljca
  • 1 velika glavica luka
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • sol i papar po želji
  • peršin

 

 

 

Priprema:

 

 

1.      U loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje pa dodajte na tanke ploške nasjeckan luk i povremeno miješajte dok ne omekša i postane proziran.

2.     Ulijte mesni temeljac, desertno vino i dodajte majčinu dušicu, posolite i popaprite. Kuhajte juhu 30 minuta na srednjoj vatri.

3.     Zagrijte pećnicu na 200 °C, a kruh narežite na kriške pa ga tostirajte ili popecite na tavi.

4.     Ulijte juhu u vatrostalne posudice i u svaku stavite po jednu krišku francuskog kruha, na njih položite kriške sira i pospite ribanim parmezanom. Zapecite ispod gornje rešetke dvije do tri minute, dok rubovi ne porumene. Poslužite vruće sa svježe nasjeckanim peršinom.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?