ŽGVACET S PALENTOM I SALATOM OD KUPUSA S MRKVOM


https://story.hr/life-and-style/food-and-travel/a293868/David-Skoko-emisija-Motor-loza-kuhaca.html



ŽGVACET S PALENTOM I SALATOM OD KUPUSA S MRKVOM



Sastojci za 10 osoba:

• 1 kokoš oko 2 kg
• 500 g povrća za temeljac
• 400 ml vina
• 150 ml maslinova ulja 
• 4 glavice luka 
• 600 g pelata 
• 1 glavica češnja češnjaka 
• 1 vezica peršina 
• grančica ružmarina
• sol i papar 
• manja glavica ljubičastog kupusa
• mrkva
• palenta




Priprema:


Otkostite kokoš.

Zatim narežite povrće za temeljac i dinstajte ga.

Dodajte kosti i sve kratko dinstajte pa podlijte s malo vina.

Čim alkohol ishlapi dodajte 1,5 litru vode pa kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. 

Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom ulju. 

Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom.

Kada vino malo ispari dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka nekoliko minuta. 

Začinite, dodajte sjeckani češnjak, peršin i grančicu ružmarina pa nastavite kuhati na laganoj vatri sat vremena povremeno miješajući. 

Dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kupus i mrkvu naribajte, začinite solju i paprom pa podlijte dobrim maslinovim uljem. 

Palentu skuhajte i poslužite kremastu uz žgvacet i salatu.

Dobar tek!

Primjedbe