ZELENA GALETTA
https://story.hr/Gourmet/a210050/Pripremite-proljetnu-galettu-sa-sparogama.html
Zelena galetta
Sastojci:
Za tijesto:
• 120 g hladnog maslaca
• 200 g brašna
• prstohvat soli
• 1 jaje
Za nadjev:
• 450 g šparoga, odstranite tvrdi dio
• 450 g očišćenih gljiva po izboru i narezane na polumjesece
• 600 g poriluka očišćenog i nasjeckanog na kolutiće
• malo svježe nasjeckane majčine dušice
• 60 g maslaca
• 55 g naribanog sira
• 1 jaje
• maslinovo ulje
• sol
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom pa stavite sat vremena u hladnjak.
U međuvremenu operite, očistite i nasjeckajte povrće.
U većoj tavi zagrijte 4 žlice maslinova ulja.
Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne poprime smećkastu boju.
Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinova ulja te malo vode.
Pirjajte i miješanjem povežite sve sastojke te posolite.
U drugoj tavi zagrijte malo maslaca i dodajte nasjeckani poriluk.
Pirjajte dok ne omekša, na kraju dodajte i malo soli.
Poriluk dodajte šparogama i gljivama te sve dobro promiješajte.
Dodajte naribani sir i sve dobro prožmite.
Razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i izrežite krugove.
Rubove tijesta premažite umućenim jajetom.
Na sredinu tijesta rasporedite nadjev, dodajte masline i po želji naribanim sirom pospite povrće.
Rubove tijesta preklopite preko nadjeva.
Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju.
Poslužite toplo.
Primjedbe
Objavi komentar