ZELENA GALETTA



https://story.hr/Gourmet/a210050/Pripremite-proljetnu-galettu-sa-sparogama.html




Zelena galetta 


Sastojci:

Za tijesto:

• 120 g hladnog maslaca 
• 200 g brašna
• prstohvat soli 
• 1 jaje


Za nadjev:

• 450 g šparoga, odstranite tvrdi dio 
• 450 g očišćenih gljiva po izboru i narezane na polumjesece 
• 600 g poriluka očišćenog i nasjeckanog na kolutiće 
• malo svježe nasjeckane majčine dušice 
• 60 g maslaca 
• 55 g naribanog sira 
• 1 jaje
• maslinovo ulje 
• sol



Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom pa stavite sat vremena u hladnjak. 

U međuvremenu operite, očistite i nasjeckajte povrće. 

U većoj tavi zagrijte 4 žlice maslinova ulja. 

Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne poprime smećkastu boju.

Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinova ulja te malo vode. 

Pirjajte i miješanjem povežite sve sastojke te posolite. 

U drugoj tavi zagrijte malo maslaca i dodajte nasjeckani poriluk. 

Pirjajte dok ne omekša, na kraju dodajte i malo soli.

Poriluk dodajte šparogama i gljivama te sve dobro promiješajte. 

Dodajte naribani sir i sve dobro prožmite. 

Razvaljajte tijesto na 3 mm debljine i izrežite krugove. 

Rubove tijesta premažite umućenim jajetom. 

Na sredinu tijesta rasporedite nadjev, dodajte masline i po želji naribanim sirom pospite povrće.

Rubove tijesta preklopite preko nadjeva.

Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju. 

Poslužite toplo. 

Primjedbe