SUKIYAKI NA ZAGORSKI NAČIN I MOUSSE OD BUČINOG ULJA S MATCHOM






https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/fuzija-japanske-i-zagorske-kuhinje-itekako-je-moguca-imamo-2-sjajna-recepta-cijenjenog-chefa-koje-morate-isprobati-15491842




SUKIYAKI NA ZAGORSKI NAČIN 


Sastojci za četiri osobe:

• 500 g svinjskog filea 
• 3 žlice ulja 
• 1 žlica smeđeg šećera 
• 50 ml umaka od soje
• trećina glavice svježeg kupusa 
• 100 g tanko narezanih šampinjona 
• 100 g tanko narezanih shiitake gljiva 
• 1 mrkva narezana na tanke kolutiće 
• 1 dl mirina ili bijelog vina 
• 1 čašica sakea ili rakije
• 3 - 4 dl pilećeg temeljca 
• 50 g tofua narezanog na kockice 
• 200 g shirataki rezanaca ili širokih rezanaca 
• naribani đumbir po želji 




Priprema:


Meso narežite na listiće promjera 2 - 3 milimetra.

Popržite kratko na ulju sa svake strane.

Dodajte mrkvu i kupus narezan na komade 3 × 4 cm i gljive.

U posebnoj posudi pomiješajte šećer, umak od soje, mirin (slatko rižino vino), sake i temeljac te ulijte u posudu s mesom i povrćem. 

Poklopite i kuhajte 8 minuta.

Dodajte tofu i u jedan kraj zdjele rasporedite kuhane rezance. 

Poklopite i kuhajte još 2 minute i poslužite. 




MOUSSE OD BUČINOG ULJA S MATCHOM 


Sastojci za četiri osobe:

• 1 žličica matcha praha 
• 500 g bijele čokolade 
• 100 g želatine 
• 100 - 130 g kristal šećera 
• 2 dl bučinog ulja 
• 300 ml vrhnja za šlag 



Priprema:


U lončiću rastopite šećer.

U drugom lončiću namočite želatinu u 100 ml vode.

Povežite rastopljeni šećer sa želatinom, smjesa ne smije dostići toplinu od 60 stupnjeva. 

Dodajte bučino ulje i miješajte dok se sastojci ne povežu. 

Umiješajte smjesu u prethodno rastopljenu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. 

Dodajte srednje čvrsti šlag i rasporedite na komadiće keksa ili biskvita u čašama za posluživanje. 

Pospite matcha prahom i poslužite.







Primjedbe