ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA




https://www.zgportal.com/recepti/strudla-s-ozaljskog-dvora-recept-inspiriran-kuhinjom-i-starim-receptima-plemicke-obitelji-zrinski-koja-se-pripremala-u-starom-gradu-ozlju-u-17-stoljecu/




ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA



Sastojci:

Za tijesto:

• 480 g brašna 
• 100 ml ulja
• 20 g soli
• 300 ml vode


Za nadjev:

• 1,5 kg buče, a može i tikvica 
• 0,10 kg đumbira 
• 0,5 kg vrganja ili šampinjona 
• 0,5 kg špeka 
• 0,3 kg luka 
• 0,2 kg svinjske masti 
• sol po ukusu 




Priprema:


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati 30 minuta. 

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem pa ostavite 2 - 3 minute kako bi ga tijesto upilo. 

Na masti popržite luk dok se ne zazlati, dodajte špek i gljive pa dinstajte 20 minuta. 

Smjesu ohladite.

Naribajte buču, posolite i ostavite 1minuta da pusti vodu.

Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. 

Na razvučeno tijesto na polovicu stavite i ocijeđenu buču, a zatim je posipajte ohlađenu smjesom luka, gljiva i špeka. 

Naribajte đumbir i posipajte po prethodno stavljenom nadjevu. 

Nadjev stavite do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. 

Štrudlu zarolajte u željeni oblik.

Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. 

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. 

Primjedbe