ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA
https://www.zgportal.com/recepti/strudla-s-ozaljskog-dvora-recept-inspiriran-kuhinjom-i-starim-receptima-plemicke-obitelji-zrinski-koja-se-pripremala-u-starom-gradu-ozlju-u-17-stoljecu/
ŠTRUDLA S OZALJSKOG DVORA
Sastojci:
Za tijesto:
• 480 g brašna
• 100 ml ulja
• 20 g soli
• 300 ml vode
Za nadjev:
• 1,5 kg buče, a može i tikvica
• 0,10 kg đumbira
• 0,5 kg vrganja ili šampinjona
• 0,5 kg špeka
• 0,3 kg luka
• 0,2 kg svinjske masti
• sol po ukusu
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem pa ostavite 2 - 3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Na masti popržite luk dok se ne zazlati, dodajte špek i gljive pa dinstajte 20 minuta.
Smjesu ohladite.
Naribajte buču, posolite i ostavite 1minuta da pusti vodu.
Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.
Na razvučeno tijesto na polovicu stavite i ocijeđenu buču, a zatim je posipajte ohlađenu smjesom luka, gljiva i špeka.
Naribajte đumbir i posipajte po prethodno stavljenom nadjevu.
Nadjev stavite do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu.
Štrudlu zarolajte u željeni oblik.
Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar