BIBIMBAP I KIMCHI






https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/glavni-chef-korejske-ambasade-otkriva-zbog-cega-voli-zivot-u-hrvatskoj-i-zasto-korejanci-obozavaju-sarmu-15482721



BIBIMBAP 


Sastojci:

• 100 g riže kratkog zrna 
• 100 g govedine
• 1/3 mrkve
• 1/4 korabe 
• 30 g tikvica
•1/3 vezice špinata 
• 2 shiitake gljive
• 1 list algi 
• 1 jaje
• 2 žlice gochujanga korejske crvene paprike u pasti 
• 2 žlice sezamovog ulja 
• 1 žlica sojinog umaka 
• 1 žlica šećera 
• 1 žličica gochugarua korejske crvene paprike u prahu 
• 1 žličica octa 
• sol po potrebi




Priprema:


Temeljito isperite rižu 2 do 3 puta i namočite je u vodi 30 minuta. 

Tanko narežite govedinu i marinirajte je žlicom sezamovog ulja, sojinim umakom i šećerom. 

Tanko narežite mrkvu, tikvicu, korabu i shiitake gljive.

Pospite dva prstohvata soli po narezanoj korabi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. 

Kad omekša dodajte žličicu gochugarua, octa i šećera.

Potom zakuhajte lonac vode i blanširani špinat. 

Narezane shiitake gljive marinirajte žličicom sojinog umaka, šećera i sezamovog ulja.

Posebno pirjajte narezanu mrkvu, tikvice i marinirane shiitake gljive. 

Slušajte rižu koja se prethodno namakala. 

Lagano premažite tavu uljem za kuhanje i ispecite jaje na oko.

Stavite kuhanu rižu u zdjelu i rasporedite sve nadjeva po njoj. 

Na vrh stavite rastrgane listove algi kao ukras i jaje.





KIMCHI 


Sastojci:

• 3 glavice kupusa
• 100 g ljepljivog rižinog brašna
• 350 ml vode
• 2/3 šalice mljevenog češnjaka 
• 250 ml ribljeg umaka 
• 150 g gochugarua korejske crvene paprike u prahu 
• 1 koraba 
• sol po želji 



Priprema:


Narezani kupus stavite u veliku zdjelu i pospite soli.

Ostavite da stoji najmanje 1 sat kako bi se izvukao višak vlage.

Kada kupus omekša temeljito ga isperite pod hladnom tekućom vodom kako bi se uklonio višak soli.

Dobro ocijedite i osušite papirnatim ručnicima kako bi se uklonila preostala vlaga. 

U vrućoj tavi pomiješajte ljepljivo rižino brašno s vodom na srednjoj vatri neprestano miješajući dok se ne stvori ljepljiva pasta. 

Ostavite da se malo ohladi. 

Dok se pasta malo hladi narežite korabu na željenu veličinu i stavite sa strane.

Miješajte ljepljivu rižinu pastu s češnjakom, gochugaruom, ribljim umakom i ostalim dodatnim sastojcima po želji dok se dobro ne sjedine.

Dodajte pripremljenu pastu u zdjelu s kupusom i narezanom korabom. 

Temeljito izmiješajte dok kupus i koraba ne budu ravnomjerno prekriveni pastom.

Poslužite odmah kao prilog ili ostaviti da se marinira u hladnjaku nekoliko sati kako bi se okusi još više proželi prije posluživanja.


Primjedbe