BIBIMBAP I KIMCHI
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/glavni-chef-korejske-ambasade-otkriva-zbog-cega-voli-zivot-u-hrvatskoj-i-zasto-korejanci-obozavaju-sarmu-15482721
BIBIMBAP
Sastojci:
• 100 g riže kratkog zrna
• 100 g govedine
• 1/3 mrkve
• 1/4 korabe
• 30 g tikvica
•1/3 vezice špinata
• 2 shiitake gljive
• 1 list algi
• 1 jaje
• 2 žlice gochujanga korejske crvene paprike u pasti
• 2 žlice sezamovog ulja
• 1 žlica sojinog umaka
• 1 žlica šećera
• 1 žličica gochugarua korejske crvene paprike u prahu
• 1 žličica octa
• sol po potrebi
Priprema:
Temeljito isperite rižu 2 do 3 puta i namočite je u vodi 30 minuta.
Tanko narežite govedinu i marinirajte je žlicom sezamovog ulja, sojinim umakom i šećerom.
Tanko narežite mrkvu, tikvicu, korabu i shiitake gljive.
Pospite dva prstohvata soli po narezanoj korabi i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
Kad omekša dodajte žličicu gochugarua, octa i šećera.
Potom zakuhajte lonac vode i blanširani špinat.
Narezane shiitake gljive marinirajte žličicom sojinog umaka, šećera i sezamovog ulja.
Posebno pirjajte narezanu mrkvu, tikvice i marinirane shiitake gljive.
Slušajte rižu koja se prethodno namakala.
Lagano premažite tavu uljem za kuhanje i ispecite jaje na oko.
Stavite kuhanu rižu u zdjelu i rasporedite sve nadjeva po njoj.
Na vrh stavite rastrgane listove algi kao ukras i jaje.
KIMCHI
Sastojci:
• 3 glavice kupusa
• 100 g ljepljivog rižinog brašna
• 350 ml vode
• 2/3 šalice mljevenog češnjaka
• 250 ml ribljeg umaka
• 150 g gochugarua korejske crvene paprike u prahu
• 1 koraba
• sol po želji
Priprema:
Narezani kupus stavite u veliku zdjelu i pospite soli.
Ostavite da stoji najmanje 1 sat kako bi se izvukao višak vlage.
Kada kupus omekša temeljito ga isperite pod hladnom tekućom vodom kako bi se uklonio višak soli.
Dobro ocijedite i osušite papirnatim ručnicima kako bi se uklonila preostala vlaga.
U vrućoj tavi pomiješajte ljepljivo rižino brašno s vodom na srednjoj vatri neprestano miješajući dok se ne stvori ljepljiva pasta.
Ostavite da se malo ohladi.
Dok se pasta malo hladi narežite korabu na željenu veličinu i stavite sa strane.
Miješajte ljepljivu rižinu pastu s češnjakom, gochugaruom, ribljim umakom i ostalim dodatnim sastojcima po želji dok se dobro ne sjedine.
Dodajte pripremljenu pastu u zdjelu s kupusom i narezanom korabom.
Temeljito izmiješajte dok kupus i koraba ne budu ravnomjerno prekriveni pastom.
Poslužite odmah kao prilog ili ostaviti da se marinira u hladnjaku nekoliko sati kako bi se okusi još više proželi prije posluživanja.
Primjedbe
Objavi komentar