BAKLAVA - SLATKA UTJEHA
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a5596/originalan-recept-za-najsocniju-baklavu.html
BAKLAVA - SLATKA UTJEHA
Porijeklo baklava nije točno definirano jer se slično tanki tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom pojavljivalo na području nekadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik dobila je u Turskoj.
BAKLAVA
Sastojci:
• 1 kg gotovih kora za savijače
• 900 g mljevenih oraha
• 100 g krupno sjeckanih oraha
• 150 g šećera
• 250 g maslaca
• 100 ml ulja
Za preljev:
• 1 kg šećera
• voda
• limun
Priprema:
Pripremite preljev tako da pomiješajte šećer s vodom, a voda neka bude dva prsta iznad šećera.
Kuhajte 20 minuta na jakoj vatri može i manje jer preljev ne smije biti previše gust.
Konzistencija bi trebala biti između sirupa i vode.
U skuhani preljev dodajte narezani limun.
Ostavite da odstoji jer se mora dobro ohladiti prije nego što prelijete baklavu.
Kore izrežite na veličinu lima u kojem će se peći baklava.
Maslac otopite na laganoj vatri pazeći da ne promijeni boju i umiješajte ga u ulje.
U lim prvo stavite trkore koje ste premazali toplom smjesom maslaca i ulja, zatim na prve tri kore stavite sve nasjeckane orahe.
Odozgo stavite dvije kore pa premažite mješavinom maslaca i ulja i pospite mljevenim orasima koje ste pomiješali sa 150 g šećera.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore.
Na kraju poklopite baklavu s tri kore tako što ćete svaku premazati maslacem osim zadnje.
Prije rezanja baklavu pritisnite dlanovima i sve poravnajte.
Baklavu izrežite u obliku romba.
Stavite u pećnicu prvo 10 minuta na 190 stupnjeva dok ne dobije svijetlo smeđu, a potom na 150 stupnjeva 45 minuta.
Ako mislite da će biti jako tamno prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći.
Provjerite je li baklava pečena tako što ćete vilicom razmaknuti baklavu i vidjeti je li dno pečeno.
Vruću baklavu prelijte hladnim preljevom i pritisnite drugim limom da se kore izravnaju, ali ne smije se pritiskati dulje od deset minuta.
Baklava je najbolja kada odstoji dan - dva na hladnom mjestu.
Primjedbe
Objavi komentar