SLATKI OKUS ZIME- MARMELADA OD NARANČE
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a237445/Marmelada-od-narance-recept.html
Sezona je naranči omiljenog ploda citrusa koje dospijeva u dvije varijante- kao klasična narančasta naranča i kao crvena čija intenzivna boja dolazi od velike količine antioksidativnog pigmenta antocijanina. Savjetuje se pojesti naranču na dan kako biste opskrbili organizam preppručenom dozom vitamina C, a osim vitamina C i flavonoida naranča sadrži vitamine A i B, aminokiseline, beta karoten, pektin, kalij, folnu kiselinu, kalcij, cink, željezo, mangan, fosfor i natrij te čak 170 različitih fitonutrijenata od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Kako biste uživali u najboljim plodovima odaberite naranče koje su teške i čija je kora čvrsta jer su pune soka. Dobar je savjet i zapamtiti da vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je dulje izložen zraku pa naranču pojedite brzo nakon što je ogulite, a na sobnoj temperaturi domaće plodove možete čuvati i do dva tjedna. Naranče prijaju uz gotovo sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup dok koricu možete kandirati ili koristiti ribanu naravno samo od domaće uzgojenih, nešpricanih plodova.
Upravo je marmelada od naranče savršena poslastica, a ni priprema nije zahtjevna.
Marmelada od naranče
4 naranče
2 žlice limunova soka
200 g šećera
voda
Naranče operite, ogulite, uklonite bijeli dio kako s ploda tako i nutarnje strane kore, pa koru tanko narežite. Koru namočite u vodu i kuhajte oko pola sata. Nakon toga je procijedite. S ploda uklonite pokožicu i narežite ga na komadiće, a pri rezanju sačuvajte sok. Pomiješajte komadiće ploda naranče s koricama, šećerom, limunovim sokom i 350 ml vode te dobro promiješajte te kuhajte oko 45 minuta do željene gustoće. Gotovu smjesu rasporedite u sterilizirane još tople staklenke.
Primjedbe
Objavi komentar