Postovi

CRUMBLE OD JABUKA I KRUŠAKA

Slika
Crumble od jabuka i krušaka  Spoj mekanog, karameliziranog voća i zlatno pečenog posipa jedan je od slatkih klasika koje volimo pripremati s raznim sezonskim voćem. Poslužite ga s kuglicom vanilija sladoleda, preliven toplim kremom od vanilije ili jednostavno samog – i uživajt ćete u svakom zalogaju. Crumble od jabuka i krušaka  Sastojci: Nadjev 2 jabuke, oguljene 2 zrele kruške, oguljene 50 g smeđeg šećera 1 ½ žličica cimeta Crumble posip 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice 100 g glatkog brašna 60 g zobenih pahuljica 35 g smeđeg šećera 50 g bijelog šećera 20 ml punomasnog mlijeka Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikom loncu na srednjoj vatri pomiješajte narezane jabuke, narezane kruške, smeđi šećer i cimet. Kuhajte, povremeno miješajući, dok voće ne omekša, ali ne previše – ako se prekuha, postat će kašasto u pećnici. To će trajati otprilike 5 minuta. Premjestite smjesu od voća u posudu za pečenje (otprilike 10×10 cm) i ravnomjerno je rasporedite. ...

5 NAČINA ZA POMLAĐIVANJE LICA BEZ INJEKCIJA I BOTOKSA

Slika
5 načina za pomlađivanje lica bez injekcija i botoksa  Zamislite ovo: želimo manje bora, svježiji izgled lica, ali ne želimo se nužno "zamrznuti od straha" na stolici i posipati iglama. Točnije, tražimo nešto što radi bez onih klasičnih komplikacija – otečeni kapci, "zamrznut" izraz, rizik od paralize mišića… Sve to može bit posljedica botoksa. Stoga vam donosimo pet alternativa koje vrijedi razmotriti ako želite postići mlađi i odmorniji izgled kože lica bez botoksa. 1. Svjetlosna terapija Jedna od vrlo popularnih neinvazivnih opcija jest  LED Light Therapy , odnosno terapija svjetlom koja potiče proizvodnju kolagena, popravlja tonus kože i smanjuje fine linije. U Hrvatskoj ovaj tretman možete pronaći na više mjesta u većim gradovima. Prednost : gotovo nema vremena oporavka, nema igala i nema "zamrznutog" izraza lica. Napomena : rezultati su obično suptilniji i trebaju više ponavljanja. 2. Mikro-iglična ili RF mikro-iglična terapija Terapije k...

ODMOTANA SARMA - SLOŽENAC OD KUPUSA I MLJEVENOG MESA

Slika
Odmotana sarma - složenac od kupusa i mljevenog mesa  Kad se zaželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije "smotana", pokušajte se utješiti ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine.  Odmotana sarma  Sastojci: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, podijeljeno 450 g nemasne mljevene junetine 2 žuta luka, nasjeckana 3 češnja češnjaka, nasjeckana 500 ml goveđeg temeljca 430 ml pasate od rajčice 200 g riže sol papar ½ čajne žličice mljevene paprike, podijeljeno 550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli) 2 čajne žličice sušenog kopra ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike 335 g nasjeckanog  cheddara Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite lim dimenzija 23 x 33 centimetra. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk i pirjajte miješajući dok sve meso ne promijeni boju, a luk ne povene, oko 5 minuta...

KAKO PREŽIVJETI ZIMU BEZ SUHE I IZIRITIRANE KOŽE?

Slika
Kako preživjeti zimu bez suhe i iziritirane kože? Zimski mjeseci donose mnogo izazova za kožu. Hladni i suhi zrak, zrak od grijanja u zatvorenim prostorima mijenja njezinu ravnotežu, pa nije rijetkost da koža postane suha, osjetljiva i sklona iritacijama. Tijekom hladnih mjeseci temperature i vjetar usporavaju rad lojnih žlijezda, što znači da se luči manje prirodnih ulja, sebuma, koji čine zaštitnu barijeru i zadržavaju vlagu. Kada te barijere ponestane, koža postaje dehidrirana, perutava i osjetljiva. Istovremeno, tijelo na hladnoću reagira smanjenjem cirkulacije u površinskim slojevima kože, što usporava staničnu obnovu i može uzrokovati bljedilo, crvenilo te neugodan osjećaj zatezanja, osobito na vjetru. Upravo zato je zimi važno usporiti, promijeniti rutinu i koži pružiti bogatiju, nježniju i ciljanu njegu. Kako posložiti jutarnju i večernju njegu lica? Čišćenje  je prvi korak svake skincare rutine, ali zimi je ključno izbjegavati agresivne proizvode. Birajte blage...

KEKSI OD JABUKE I SLANE KARAMELE

Slika
Keksi od jabuke i slane karamele  Keksi od jabuke i slane karamele su idealan spoj slatkih sastojaka, toplih jesenskih začina i nježnih slanih nota. Ovi mekani keksi sadrže karamelizirane komadiće jabuka, bogate začine poput cimeta i muškatnog oraščića, te završni preljev od slane karamele koji im daje poseban šarm. Jednostavni su za pripremu, a rezultat je neodoljiv desert koji će osvojiti sve ljubitelje jesenskih okusa. Keksi od jabuke i slane karamele  Sastojci za kekse: 226 g maslaca, omekšanog 200 g bijelog šećera 100 g smeđeg šećera 1 žličica vanilin šećera 2 velika jaja 390 g glatkog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 žličica sode bikarbone 1/4 žličice soli 1 i 1/4 žličice mljevenog cimeta 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića Sastojci za filu od jabuka: 4 velike jabuke, oguljene i narezane na kockice (oko 775 g) 60 g neslanog maslaca 1 žličica limunovog soka 100 g smeđeg šećera 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta 1/2 žličice mljevenog muškatnog orašči...

KAKO SPAVATI ZA LJEPŠU KOŽU I KOSU?

Slika
Kako spavati za ljepšu kožu i kosu? Ako želite iskusiti pravi „beauty sleep”, san koji poboljšava izgled kože i kose, ključno je spavati 7 do 9 sati svake noći u mirnom, tamnom i prohladnom okruženju, uz redoviti ritam spavanja.  Osim toga, možete dodatno potaknuti noćnu regeneraciju kože uz večernju skincare rutinu, jastučnicu od svile ili satena i ograničavanje plavog svjetla s ekrana prije spavanja. U ovom tekstu vam donosimo kratke  tips and tricks  za bolji i kvalitetniji san, a time ljepšu i zdraviju kožu i kosu. Prije spavanja Stvorite rutinu opuštanja. Topla kupka, dobra knjiga ili nekoliko minuta mirne aktivnosti poput meditacije ili vježbi disanja mogu tijelu signalizirati da je vrijeme za odmor. Izbjegavajte ekrane. Stručnjaci preporučuju da prije spavanja najmanje sat vremena provedete bez ekrana, mobitela, laptopa ili televizije. Zašto? Zato što plavo svjetlo s ekrana ometa lučenje melatonina odnosno hormona sna. Očistite i nahranite kožu. Napravi...

LIKER OD KESTENA

Slika
Liker od kestena  Zaboravite bundeve i jabuke – prava jesen počinje tek kad zamirišu kesteni. I dok se mnogi vesele pečenim kestenima na ulici, mi imamo još bolju ideju: pretvorite te male jesenske dragulje u božanstveni liker od kestena, koji će ugrijati i dušu i tijelo. Liker od kestena  Sastojci: 700 g kestena 400 g šećera 1 l kvalitetne rakije (ili votke, ako želite blaži okus) 500 ml vode 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta) Priprema: Kestene zarežite i kuhajte oko 30 minuta, dok ne omekšaju. Ogulite ih i pustite da se ohlade. Oguljene kestene stavite u veliku staklenu teglu, prelijte rakijom ili votkom i dodajte mahunu vanilije. Zatvorite i ostavite na tamnom, hladnom mjestu oko 20 dana. Povremeno protresite. Nakon 20 dana, od vode i šećera skuhajte sirup. Ohladite ga, a zatim ga umiješajte u liker. Liker dobro procijedite kroz gazu ili filter papir. Liker prelijte u boce i ostavite da odmori još tjedan dana – što duže stoji, to je bolji. Pripremila: I...

FERRERO ROCHER TIRAMISU

Slika
Ferrero rocher tiramisu  Ako volite tiramisu, ali biste radije preskočili kavu, ovaj desert je kao stvoren za vas. Ferrero Rocher tiramisu spaja sve što volimo – svilenkastu Nutella kremu, mekane piškote natopljene u čokoladnom mlijeku i hrskavi završni sloj od prženih lješnjaka. Rezultat je bogat, kremast i neodoljivo čokoladan desert koji izgleda kao iz vitrine talijanske slastičarnice, a priprema se bez pečenja! Ferrero rocher tiramisu  Sastojci: Za piškote: 28 piškota (Savoiardi) 3 žlice Nutelle 100 ml mlijeka Za kremu: 400 g mascarpone sira 300 g Nutelle 250 ml vrhnja za šlag (min. 35% masti) 20 g šećera Za slojeve: 90 g Nutelle Za dekoraciju: 150 g Nutelle 50 g prženih, nasjeckanih lješnjaka Priprema: Pripremite čokoladno mlijeko U lončiću lagano zagrijte mlijeko i umiješajte Nutellu dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Napravite kremu U većoj zdjeli sjedinite mascarpone i Nutellu sobne temperature te lagan...

ŠTO JE THE LAST MEETING THEORY?

Slika
Što je the last meeting theory? Završi vaš odnos s nekim i onda ga jednostavno više nikada ne sretnete, a živite u istom gradu, poznajete iste ljude i imate slične interese. Poznato? Mnogima se barem jednom u životu dogodila ovakva situacija. Na prvu nemoguća, ali čini se, poprilično česta. The last meeting theory je ideja koja se popularizirala na internetu, a koja opisuje susrete i rastanke, te se pobliže bavi upravo temama nostalgije i završetaka. The last meeting theory Kada s nekim s kim ste bili povezani, završite vaše zajedničko putovanje i naučite sve lekcije koje ste trebali, svemir se pobrine da se više ne sretnete.Teorija se oslanja na činjenicu da je svaka veza dio nekog većeg plana, da ljudi u naše živote dolaze s razlogom kako bismo od njih nešto naučili, pomogli nam da narastu i vode nas kroz tu fazu našeg putovanja. Bez obzira na to što živite u istom gradu ili imate zajedničke prijatelje, vaši putevi se neće više spojiti. Sve se događa s razlogom I...

KOMPOT OD DUNJE

Slika
Kompot od dunje Donosimo vam recept za jednostavan kompot od dunje, ukusnu i aromatičnu slatku zimnicu. Kompot od dunje Sastojci: 2 kg dunja, oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih (četvrtine ili osmine) 2 litre vode 180 g šećera 100 g meda 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer) 3–5 klinčića polovica limuna (neprskanog, po mogućnosti) - prerezan Priprema: Ogulite dunje, odstranite koštice i narežite na komade (četvrtine / osmine). U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, medom, klinčićima i mahunom vanilije. Dodajte i limun (prerezan). Kad voda provrije, dodajte komade dunja u tekućinu. Pokrijte lagano i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat (ili dulje ako je potrebno), dok dunje ne postanu mekane, ali da se ne raspadnu sasvim, a sirup se lagano zgusne. Po potrebi prilagodite količinu šećera ili meda prema ukusu. Kada je gotovo, ostavite da se prohladi, zatim čuvajte u steriliziranim staklenkama. Pripremila: Ivana Matas