ODMOTANA SARMA - SLOŽENAC OD KUPUSA I MLJEVENOG MESA





Odmotana sarma - složenac od kupusa i mljevenog mesa 



Kad se zaželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije "smotana", pokušajte se utješiti ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine. 




Odmotana sarma 


Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, podijeljeno
  • 450 g nemasne mljevene junetine
  • 2 žuta luka, nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 430 ml pasate od rajčice
  • 200 g riže
  • sol
  • papar
  • ½ čajne žličice mljevene paprike, podijeljeno
  • 550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)
  • 2 čajne žličice sušenog kopra
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 335 g nasjeckanog cheddara



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Namastite lim dimenzija 23 x 33 centimetra.
  3. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk i pirjajte miješajući dok sve meso ne promijeni boju, a luk ne povene, oko 5 minuta.
  4. Dodajte temeljac, pasatu od rajčice, rižu, sol i papar, promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati i kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta, dok se riža ne skuha. Otklopite i maknite s vatre.
  5. Zagrijte preostale dvije žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku i sol i papar. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Maknite s vatre.
  6. Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog lima za pečenje. Na vrh stavite pola mesa pa zatim i pola sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.
  7. Pecite oko 25 minuta, dok se sir sasvim ne otopi.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM