TORTA OD PROFITEROLA 🍰





Torta od profiterola 



Blagdanski stolovi danas traže slastice koje imaju dvije uloge: da oduševe okusom i da budu vizualni centar svečane večeri. Torta od profiterola idealan je primjer jer je slojevita, elegantna i dramatična, a njezina kombinacija prozračnog tijesta, bogate kreme i čokoladne glazure oduševit će svakoga tko ju vidi, a onda i kuša. Osim što izgleda kao mali arhitektonski projekt, ova torta nosi povijest dulju od jednog stoljeća i savršena je za blagdane jer spaja tradiciju i suvremenu prezentaciju.




Torta od profiterola 


Sastojci:

Za tijesto (choux):

  • 250 ml vode
  • 80 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 2 žličice ekstrakta
  • 4 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 40 g gustina
  • 30 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 ml vrhnja za šlag

Za sastavljanje:

  • 1 okrugla biskvitna podloga (kupovna ili domaća)
  • šlag ili ganache za dodatnu stabilnost (po želji)




Priprema:

  • U loncu zakuhajte vodu, maslac i sol. Maknite s vatre, dodaj brašno i snažno miješajte dok se masa ne spoji i ne počne odvajati od stijenki. Ponovno stavite kratko na vatru, miješajući 1–2 minute. Ohladite par minuta, zatim umiješajte jedno po jedno jaje dok ne dobijete glatko, gusto tijesto. S pomoću vrećice istisnite male kuglice na lim i pecite ih 20–25 minuta na 200 °C, dok ne porumene i postanu lagane. Pustite da se potpuno ohlade.
  • Zagrijte mlijeko s vanilijom. U zdjeli izmiješajte žumanjke, šećer i gustin pa ulijte malo vrućeg mlijeka. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umiješajte maslac i ohladite. Ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu te njome napunite profiterole.
  • Zagrijte vrhnje, prelijte preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
  • Na biskvitnu podlogu rasporedite tanki sloj kreme ili šlaga kako bi profiteroli dobro prianjali. Slaganje započnite od ruba prema unutra, slažući punjene profiterole u kružnim redovima. Nakon svakog sloja lagano ih prelijte čokoladnom glazurom koja služi kao ‘ljepilo’. Postupak ponovite dok ne dobijete tortu željene visine. Na kraju obilno prelijte čokoladom i po želji ukrasite šećernim perlicama ili kandiranim narančama.
  • Torta se najbolje reže nakon što odstoji barem 2–3 sata u hladnjaku.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐

LINZER PITA