LAMINGTON KOLAČ
Za biskvit:
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 50 ml mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 25 g maslaca
Za premaz:
- 100 g kokosovog brašna (suhi kokos)
- 150–250 g džema od maline ili jagode
Prvo pripremite biskvit. U velikoj zdjeli umutite maslac sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog, a zatim umiješajte ekstrakt vanilije. U posebnoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo i postepeno ga dodajte u smjesu s maslacem i jajima, naizmjenično s mlijekom, dok ne dobijete glatko i homogeno tijesto. Smjesu ulijte u prethodno podmazan i papirom za pečenje obložen pleh, poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25–30 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Pečeni biskvit ohladite, a zatim ga narežite na kockice približno iste veličine.
Dok se biskvit hladi, pripremite čokoladnu glazuru. U loncu zagrijte mlijeko s maslacem, skinite s vatre i umiješajte čokoladu dok ne dobijete glatku, tečnu smjesu. Kokosovo brašno stavite u plitku posudu. Svaku kockicu biskvita umočite u čokoladnu glazuru, pažljivo je okrenite da se ravnomjerno prekrije, a zatim je uvaljajte u kokosovo brašno. Stavite gotove kockice na rešetku ili papir za pečenje da se glazura stegne.
Lamington kolač najbolje se poslužuje kada se glazura potpuno stvrdne, uz šalicu čaja ili kave. Možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji nekoliko dana, a ako želite, možete i prerezati kockice po sredini i dodati tanki sloj džema, što kolaču daje još bogatiji okus.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar