KREMASTA SALATA OD KRUMPIRA - SAVRŠEN PRILOG UZ PEČENO MESO 🥔 🥗
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/recept-za-kremastu-salatu-od-krumpira---952629.html
Kremasta salata od krumpira
Osim uz roštilj, kremasta salata od krumpira je omiljena i na blagdanskom stolu, kao dodatak pečenju.
Kremasta salata od krumpira
Sastojci:
Preljev:
- 1 veliko jaje
- 6 žlica jabučnog octa
- 2 žlice kristalnog šećera
- 2 žlice senfa
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/2 žličice soli, plus po potrebi
- 1/4 žličice mljevene paprike
- 240 ml neutralnog ulja
Salata:
- 1,35 kg krumpira (oko 12 srednjih krumpira)
- 1 žlica + prstohvat soli
- 4 mlada luka, tanko narezana (oko 120 g)
- 3 stabljike celera, sitno nasjeckane (oko 120 g)
- 180 g sitno nasjeckanog crvenog luka
- 120 g nasjeckanog svježeg peršina
- 60 g sitno nasjeckanih kiselih krastavca
Priprema:
- U blender ili multipraktik stavite jaje, ocat, šećer, senf, papar, sol i mljevenu papriku. Miksajte i polako ulijevajte ulje kroz otvor, dok se smjesa ne emulgira i postane kremasta, oko 1 minute. Posolite dodatno po potrebi. Stavite u hladnjak do upotrebe. Ako želite jaje pasterizirati, ulje prethodno zagrijte na 121°C.
- Krumpire stavite u veliki lonac i prelijte vodom da ih prekrije. Zakuhajte na srednje jakoj vatri. Dodajte izdašan prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte dok ne omekšaju, oko 20 minuta. Ocijedite, ogulite ih i potpuno ohladite, oko 1 sat.
- Ohlađene krumpire grubo zgnječite gnječilicom za krumpir u velikoj zdjeli. Umiješajte mladi luk, celer, crveni luk, peršin, kiseli krastavac, preostalu 1 žlicu soli i pripremljeni preljev. Posolite po potrebi. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi i okusi ne prožmu, oko 1 sat, prije posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar