KAPRI TORTA 🍰
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/recept-za-kapri-tortu---953058.html
Kapri torta
Kapri torta već godinama kruži internetom u raznim varijacijama, no ova verzija osvaja na prvu. Savršena ravnoteža svježine jagoda, nježne kreme od vanilije i bogate čokoladne glazure čini je idealnim desertom za svaku priliku – od obiteljskih slavlja do nedjeljnog uživanja uz kavu.
Kapri torta
Sastojci:
podloga:
- 150 – 160 g petit keksa
krema od jagode:
- 1 l soka od jagode
- 3 pudinga od jagode
- 100 g šećera
krema od vanilije:
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 150 g šećera
- 200 g margarina ili maslaca (sobne temperature)
čokoladna glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 ml ulja
dekoracija:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Na pladanj postavite obruč promjera 26 cm. Na dno složite petit kekse, bez prethodnog namakanja.
- U zdjeli pomiješajte puding od jagode, šećer i 200 ml soka od jagode. Ostatak soka ulijte u lonac i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu pa vratite kuhati dok se ne zgusne. Vruću kremu odmah prelijte preko keksa i ostavite da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte u loncu. Kad mlijeko prokuha, maknite s vatre i umiješajte puding smjesu. Vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Vrući puding prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, zatim dodajte maslac ili margarin i kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kreme od jagoda.
- Čokoladu prelijte uljem i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Glazuru ravnomjerno prelijte preko kreme od vanilije.
- Tortu stavite u hladnjak da se stegne, zatim pažljivo uklonite obruč.
- Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrst šlag. Premažite cijelu tortu šlagom. Uz pomoć slastičarske vrećice dodatno ukrasite rubove ili vrh torte po želji. Tortu držite u hladnjaku do posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar