MARLENKA TART






Marlenka tart 



Ako postoji kolač koji spaja nostalgiju, toplinu i raskoš – to je Marlenka. Ova legendarna torta, nastala iz armenske tradicije, osvojila je srca diljem Europe svojim slojevima medenih kora i bogatom kremom od kondenziranog mlijeka. Karakterističan miris meda, orašastih plodova i karamelaste kreme čini ju neodoljivom poslasticom koja kao da grije dušu svakim zalogajem.





Marlenka tart 


Sastojci:

Za koru:

  • 150 g maslaca

  • 4 žlice meda (oko 80 g)

  • 130 g šećera

  • 1 jaje

  • 1 žličica sode bikarbone

  • 340 g glatkog brašna

  • 70 g mljevenih oraha (možete zamijeniti bademima ili lješnjacima)

Za kremu:

  • 200 g mascarpone sira

  • 70 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

  • Sok i korica pola naranče

  • 1 žlica meda

  • 50 g milerama (24% mliječne masti)

Za orahe u medenoj glazuri:

  • 100 g pečenih, sjeckanih oraha

  • 2 žlice meda

  • 1 žlica maslaca (oko 20 g)

  • 2 žlice kondenziranog mlijeka

  • Prstohvat soli

Ganache od bijele čokolade i sira:

  • 200 g bijele čokolade

  • 100 ml slatkog vrhnja

  • 50 g mascarpone sira




Priprema:

1. Kora:
U manjoj posudi na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med dok se sve lijepo ne poveže. Maknite s vatre i odmah umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti i posvijetliti. Dodajte jaje, zatim brašno i mljevene orahe, te miješajte dok ne dobijete meko, neljepljivo tijesto.
Tijesto utisnite u kalup za tart (s odvojivim dnom), poravnajte čašom i izbockajte vilicom. Pecite 15–20 minuta na 180°C, dok ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju.
Dok je još topla, ponovno pritisnite koru uz dno i rubove kalupa da se izravna. Ohladite, a zatim stavite u zamrzivač.

2. Krema:
U zdjeli lagano izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, med, sok i koricu naranče te mileram – samo da se povežu sastojci, bez predugog miksanja.
Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kore i vratite u zamrzivač dok pripremate orahe.

3. Orasi u medenoj glazuri:
U manjoj posudi otopite maslac i med, dodajte kondenzirano mlijeko, prstohvat soli i pečene sjeckane orahe. Kuhajte kratko, dok se sve ne obloži glazurom.
Kad se malo prohlade, rasporedite ih po kremi (možete i pomoću dresir vrećice ili žlicom). Tart vratite u zamrzivač na 30 minuta.

4. Ganache:
Zagrijte vrhnje gotovo do ključanja i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Ostavite pet minuta, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
Kad se malo ohladi, umiješajte mascarpone sobne temperature i lagano sjedinite. Ganache prelijte preko ohlađenog tarta i poravnajte.

Tart ostavite u hladnjaku preko noći da se svi slojevi savršeno spoje.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

KAKO OLAKŠATI ČIŠĆENJE I POSPREMANJE?

5 NAJČEŠĆIH MITOVA O NOKTIMA KOJIMA NE BISTE TREBALI VJEROVATI