MARLENKA TART
Za koru:
150 g maslaca
4 žlice meda (oko 80 g)
130 g šećera
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
340 g glatkog brašna
70 g mljevenih oraha (možete zamijeniti bademima ili lješnjacima)
Za kremu:
200 g mascarpone sira
70 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
Sok i korica pola naranče
1 žlica meda
50 g milerama (24% mliječne masti)
Za orahe u medenoj glazuri:
100 g pečenih, sjeckanih oraha
2 žlice meda
1 žlica maslaca (oko 20 g)
2 žlice kondenziranog mlijeka
Prstohvat soli
Ganache od bijele čokolade i sira:
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
50 g mascarpone sira
1. Kora:
U manjoj posudi na laganoj vatri otopite maslac, šećer i med dok se sve lijepo ne poveže. Maknite s vatre i odmah umiješajte sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti i posvijetliti. Dodajte jaje, zatim brašno i mljevene orahe, te miješajte dok ne dobijete meko, neljepljivo tijesto.
Tijesto utisnite u kalup za tart (s odvojivim dnom), poravnajte čašom i izbockajte vilicom. Pecite 15–20 minuta na 180°C, dok ne poprimi duboku zlatno-smeđu boju.
Dok je još topla, ponovno pritisnite koru uz dno i rubove kalupa da se izravna. Ohladite, a zatim stavite u zamrzivač.
2. Krema:
U zdjeli lagano izmiksajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, med, sok i koricu naranče te mileram – samo da se povežu sastojci, bez predugog miksanja.
Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kore i vratite u zamrzivač dok pripremate orahe.
3. Orasi u medenoj glazuri:
U manjoj posudi otopite maslac i med, dodajte kondenzirano mlijeko, prstohvat soli i pečene sjeckane orahe. Kuhajte kratko, dok se sve ne obloži glazurom.
Kad se malo prohlade, rasporedite ih po kremi (možete i pomoću dresir vrećice ili žlicom). Tart vratite u zamrzivač na 30 minuta.
4. Ganache:
Zagrijte vrhnje gotovo do ključanja i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Ostavite pet minuta, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu.
Kad se malo ohladi, umiješajte mascarpone sobne temperature i lagano sjedinite. Ganache prelijte preko ohlađenog tarta i poravnajte.
Tart ostavite u hladnjaku preko noći da se svi slojevi savršeno spoje.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar