ČOKOLADNA TORTA S MASLINOVIM ULJEM





Čokoladna torta s maslinovim uljem 



Ako tražite recept za tortu od čokolade koja je sočna i puna okusa, jednostavna, a opet upečatljiva… upravo ste ga našli. Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru - za što će vam trebati manje od 5 minuta.




Čokoladna torta s maslinovim uljem 


Sastojci:

Za biskvit

  • 100 g glatkog brašna
  • 220 g šećera u prahu
  • 60 g kakaa u prahu
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice košer soli
  • 70 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 1 veliko jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml vruće vode

Glazura od čokolade

  • 170 g poluslatke čokolade, usitnjene
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 60 g kiselog vrhnja, sobne temperature
  • 1/2 žlice meda
  • sitno nasjeckane pržene slane pistacije, za ukras



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite unutrašnjost okruglog kalupa za torte promjera 20 ili 23 cm, a dno obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
  3. U šalici pomiješajte maslinovo ulje, kiselo vrhnje, jaje, žumanjak i ekstrakt vanilije. Ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte pjenjačom dok se napola ne sjedini, a zatim ulijte vruću vodu i dobro miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
  4. Smjesu ulijte u kalup i ravnomjerno rasporedite. U kalupu od 20 cm pecite 35-40 minuta, a u kalupu od 23 cm 30-35 minuta. Biskvit je gotov kada naraste i kada čačkalica zabodena u sredinu izađe suha ili s tek nekoliko mrvica.
  5. Ostavite biskvit da se hladi u kalupu oko 20 minuta, zatim ga izvadite i ohladite na rešetki još 20-ak minuta, da bude mlak.
  6. Čokoladu i ulje zagrijavate u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi dok ne postanu glatki ili na zagrijavajte na štednjaku na laganoj vatri pazeći da vam ulje ne zagori.
  7. Kad se čokolada otopi, umiješajte kiselo vrhnje i med. Glazura bi trebala biti sjajna i lako razmaziva.
  8. Izlijte glazuru na sredinu biskvita i žlicom je razmazujte prema rubovima. Pospite usitnjenim pistacijama i uživajte.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

KAKO OLAKŠATI ČIŠĆENJE I POSPREMANJE?

5 NAJČEŠĆIH MITOVA O NOKTIMA KOJIMA NE BISTE TREBALI VJEROVATI