KOJA JE NAJBOLJA I NAJZDRAVIJA VEČERA - PRAVILA URAVNOTEŽENOG TANJURA
Večera je često obrok koji zanemarujemo – ili je preskačemo zbog straha od debljanja, ili pretjerujemo u kasnim satima kada glad postane prejaka. Međutim, upravo večera igra ključnu ulogu u kvaliteti sna, probavi i općem zdravlju. Nutricionisti ističu da večera ne bi trebala biti ni preobilna ni presiromašna. Ako jedemo prekasno i teško, organizam se bori s probavom tijekom noći, što može poremetiti san. S druge strane, preskakanje večere može dovesti do prejedanja idućeg jutra ili noćnog „napada na hladnjak“.
Najbolje namirnice za zdravu večeru
Nutricionisti savjetuju da večernji obrok bude uravnotežen i sastavljen od tri osnovne skupine:
- Proteini – pomažu obnovi mišića i daju sitost (riba, piletina, puretina, jaja, tofu, svježi sir).
- Povrće – bogato vlaknima i vitaminima, pomaže probavi i održava sitost bez viška kalorija.
- Zdrave masnoće – potiču rad mozga i srca (maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, sjemenke).
Kao prilog preporučuje se manja količina integralnih žitarica poput smeđe riže, prosa, kvinoje ili integralne tjestenine.
- Grilani losos s povrćem na pari i par žlica integralne riže.
- Pileća prsa s miješanom salatom i malo maslinovog ulja.
- Omlet s povrćem i svježim sirom.
- Salata od tune s kuhanim jajetom, rajčicom i maslinama.
- Povrtna juha s grahom ili lećom.
Što treba izbjegavati navečer
Nutricionisti savjetuju da se prije spavanja izbjegava:
- brza hrana i pržena jela,
- slatkiši i gazirana pića,
- obilne količine tjestenine ili kruha,
- previše alkohola.
Takve namirnice otežavaju probavu, mogu izazvati nesanicu i negativno utjecati na tjelesnu težinu.
Najzdravija večera je ona koja je lagana, raznolika i bogata nutrijentima, a opet ne opterećuje želudac. Ključ je u umjerenosti i pravovremenom obroku, kako bi organizam imao dovoljno energije za regeneraciju tijekom noći.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar