ZAŠTO OGLADNIMO UBRZO NAKON DORUČKA?
Izbor namirnica
Najčešći razlog brze gladi nakon doručka jest izbor namirnica. Obroci bogati rafiniranim ugljikohidratima – poput bijelog kruha, kroasana, slatkih žitarica ili peciva – brzo podižu razinu šećera u krvi. Organizam tada izlučuje više inzulina, a ubrzo nakon toga glukoza naglo pada. Tijelo taj pad doživljava kao signal gladi. Hrana bogata proteinima, vlaknima i zdravim mastima probavlja se sporije i dulje održava osjećaj sitosti.
Uloga hormona
Na glad i sitost snažno utječu hormoni. Grelin, hormon gladi, raste kada se želudac prazni i šalje mozgu poruku da je vrijeme za obrok. Ako premalo spavamo, pod stresom smo ili jedemo neredovito, hormonska se ravnoteža poremeti pa osjećamo glad čak i kada smo unijeli dovoljno kalorija. Leptin, hormon sitosti, tada slabije djeluje. To znači da svakodnevne navike poput kvalitetnog sna i smanjenja stresa imaju jednako važnu ulogu kao i sam izbor hrane kada želimo dulje ostati siti.
Navike i okolina
Glad ne mora uvijek značiti stvarnu potrebu za hranom. Mozak može očekivati hranu u određeno vrijeme jer smo stvorili naviku užine pa osjećaj gladi nastane iz rutine, a ne fiziološke potrebe. Žeđ se također često zamijeni s glađu – nedostatak tekućine ujutro lako možemo protumačiti kao potrebu za jelom. Jutarnji stres ili žurba mogu ubrzati metabolizam te stvoriti dojam da nam treba dodatna energija.
Razlike među ljudima
Svaka osoba ima drugačije energetske potrebe. Oni koji rano vježbaju ili imaju veću mišićnu masu troše više kalorija i brže ogladne. Isto vrijedi i za ljude s prirodno bržim metabolizmom, bez obzira na vrstu hrane koju pojedu.
Kako produljiti sitost?
Da bi doručak pružio dugotrajniji osjećaj sitosti, poželjno je kombinirati proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti i vlakna. Primjeri takvih obroka su:
proteinski omlet s povrćem
grčki jogurt s chia sjemenkama i bobičastim voćem
integralna tortilja s tunom i povrćem
puding od chia sjemenki s orasima i malinama
zobena kaša s voćem i orašastim plodovima
integralni kruh s avokadom i kuhanim jajima
Zaključak
Nije neobično osjetiti glad ubrzo nakon doručka. Uzrok može biti u vrsti hrane, hormonalnim promjenama, navikama ili načinu života. Ako biramo obroke koji sadrže proteine, vlakna i zdrave masti, dulje ćemo ostati siti i imati više energije. Najvažnije je zapamtiti da ne postoji univerzalan doručak – svatko treba pronaći kombinaciju koja najbolje odgovara njegovom tijelu, navikama i životnom ritmu. Pravi doručak nije samo obrok, nego i dobar početak dana.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar