ZAŠTO OGLADNIMO UBRZO NAKON DORUČKA?






Zašto ogladnimo ubrzo nakon doručka?




Mnogi vjeruju da je doručak najvažniji obrok u danu jer daje energiju i pokreće metabolizam. Ipak, često se dogodi da osjetimo glad već sat ili dva nakon što smo jeli, čak i kada obrok nije bio malen. To može biti zbunjujuće, a uzrok nije uvijek isti niti jednostavan. Razumijevanje zašto se to događa može nam pomoći da odaberemo doručak koji će nas dulje držati sitima i osigurati stabilnu energiju tijekom dana.




Izbor namirnica

Najčešći razlog brze gladi nakon doručka jest izbor namirnica. Obroci bogati rafiniranim ugljikohidratima – poput bijelog kruha, kroasana, slatkih žitarica ili peciva – brzo podižu razinu šećera u krvi. Organizam tada izlučuje više inzulina, a ubrzo nakon toga glukoza naglo pada. Tijelo taj pad doživljava kao signal gladi. Hrana bogata proteinima, vlaknima i zdravim mastima probavlja se sporije i dulje održava osjećaj sitosti.



Uloga hormona

Na glad i sitost snažno utječu hormoni. Grelin, hormon gladi, raste kada se želudac prazni i šalje mozgu poruku da je vrijeme za obrok. Ako premalo spavamo, pod stresom smo ili jedemo neredovito, hormonska se ravnoteža poremeti pa osjećamo glad čak i kada smo unijeli dovoljno kalorija. Leptin, hormon sitosti, tada slabije djeluje. To znači da svakodnevne navike poput kvalitetnog sna i smanjenja stresa imaju jednako važnu ulogu kao i sam izbor hrane kada želimo dulje ostati siti.



Navike i okolina

Glad ne mora uvijek značiti stvarnu potrebu za hranom. Mozak može očekivati hranu u određeno vrijeme jer smo stvorili naviku užine pa osjećaj gladi nastane iz rutine, a ne fiziološke potrebe. Žeđ se također često zamijeni s glađu – nedostatak tekućine ujutro lako možemo protumačiti kao potrebu za jelom. Jutarnji stres ili žurba mogu ubrzati metabolizam te stvoriti dojam da nam treba dodatna energija.



Razlike među ljudima

Svaka osoba ima drugačije energetske potrebe. Oni koji rano vježbaju ili imaju veću mišićnu masu troše više kalorija i brže ogladne. Isto vrijedi i za ljude s prirodno bržim metabolizmom, bez obzira na vrstu hrane koju pojedu.



Kako produljiti sitost?

Da bi doručak pružio dugotrajniji osjećaj sitosti, poželjno je kombinirati proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti i vlakna. Primjeri takvih obroka su:

  • proteinski omlet s povrćem

  • grčki jogurt s chia sjemenkama i bobičastim voćem

  • integralna tortilja s tunom i povrćem

  • puding od chia sjemenki s orasima i malinama

  • zobena kaša s voćem i orašastim plodovima

  • integralni kruh s avokadom i kuhanim jajima




Zaključak

Nije neobično osjetiti glad ubrzo nakon doručka. Uzrok može biti u vrsti hrane, hormonalnim promjenama, navikama ili načinu života. Ako biramo obroke koji sadrže proteine, vlakna i zdrave masti, dulje ćemo ostati siti i imati više energije. Najvažnije je zapamtiti da ne postoji univerzalan doručak – svatko treba pronaći kombinaciju koja najbolje odgovara njegovom tijelu, navikama i životnom ritmu. Pravi doručak nije samo obrok, nego i dobar početak dana.




Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE