LISNATI TART S KARAMELIZIRANIM JABUKAMA, LJUTIKOM I SIROM





Lisnati tart s karameliziranim jabukama, ljutikom i sirom 




Lisnati tart s cheddarom, jabukama i ljutikom pravi je primjer koliko je kuhanje zapravo igra kontrasta. Hrskavo tijesto, kremasti sir, karamelizirana ljutika i tanke kriške sočnih jabuka spajaju se u neočekivano bogat i profinjen zalogaj. U nastavku potražite recept za neobičan i neodoljiv jesenski obrok.





Lisnati tart s karameliziranim jabukama, ljutikom i sirom



Sastojci:

220 g naribanog zrelog cheddara
60 g majoneze
170 g krem sira sobne temperature
2 žumanjka + 1 cijelo jaje za premazivanje tijesta
sol i papar
2 čajne žličice svježeg timijana + još malo za posipanje
15 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
5 većih ljutika narezanih na tanke kolutove
paket lisnatog tijesta
2-3 slatko-kisele jabuke, očišćene i narezane na tanke kriške
svježi peršin, pahuljice čilija i malo toplog meda za posluživanje (po želji)



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C. U zdjeli izmiksajte cheddar, majonezu, krem sir, žumanjke, sol, papar i timijan. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu i stavite na stranu. U tavi zagrijte maslac i žlicu maslinova ulja. Dodajte ljutike s malo soli i papra pa pirjajte 7-10 minuta da se karameliziraju. Izvadite ih sa strane.

Razvaljajte tijesto na lim obložen papirom za pečenje. Nožem ucrtajte okvir debljine 2,5 cm uz rubove, bez da ga prerežete do kraja. Vilicom izbodite unutarnji dio tijesta. Umutite jaje i premažite rubove. Pecite 10-15 minuta, dok tijesto ne porumeni i ne napuhne se.

Prepolovite jabuke, uklonite koštice i narežite na vrlo tanke kriške. Na polupečeno tijesto rasporedite smjesu s cheddarom unutar okvira. Na vrh dodajte karameliziranu ljutiku i složite jabuke. Lagano ih posolite, poparite i premažite preostalim maslinovim uljem. Vratite u pećnicu i pecite još 20-25 minuta.

Kada je tart pečen, ostavite ga da odstoji barem pet minuta prije rezanja i posluživanja. Tako se sastojci na vrhu neće razdvajati prilikom rezanja. Po želji dodatno pospite svježim timijanom, pahuljicama čilija ili pokapajte toplim medom.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE