KARAMELIZIRANE SMOKVE S HRSKAVOM ZOBENOM GRANOLOM I JOGURTOM
Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom
Smokve su pravo malo bogatstvo kasnog ljeta i jeseni – slatke, mekane i prepune okusa. Kada ih lagano karameliziramo s maslacem, cimetom i medom, dobivaju sasvim novu dimenziju koja se savršeno slaže s hrskavim zobenim pahuljicama i orašastim plodovima. Poslužene uz kremasti jogurt ili skyr, postaju desert koji je istovremeno jednostavan, zdrav i neodoljivo ukusan.
Karamelizirane smokve s hrskavom zobenom granolom i jogurtom
Sastojci:
- 2–3 smokve (ovisno o veličini), prepolovljene
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda (izborno)
- 1/2 žličice cimeta
- 1/3 šalice zobenih pahuljica
- mala šaka lješnjaka (ili bilo kojeg drugog orašastog ploda)
- bilo koji jogurt ili skyr
- dodatni med za prelijevanje (izborno)
Priprema:
Smokve prerežite na pola ili na četvrtine, ako želite sitnije komade. U tavi otopite maslac i cimet te po želji dodajte žlicu meda.
Promiješajte drvenom žlicom i nježno stavite smokve, licem prema dolje. Pustite da se karameliziraju tri do četiri minute, dok ne omekšaju i ne postanu poput pekmeza.
Izvadite ih na tanjur, a u tavu s preostalim sokovima ubacite zobene pahuljice i lješnjake. Pržite dok pahuljice ne porumene i postanu hrskave. U zdjelicu stavite jogurt ili skyr, preko njega rasporedite zobenasto-orašastu mješavinu, a na vrh položite karamelizirane smokve.
Po želji pokapajte dodatnim medom i poslužite odmah.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar