ZAŠTO SU UKISELJENE ROTKVICE ODLIČNE ZA VAŠE ZDRAVLJE?
Zašto su ukiseljene rotkvice odlične za vaše zdravlje?
Rotkivce su
hranjivo i niskokalorično povrće s mnogim zdravstvenim benefitima. S
obzirom na nutritivni sastav, mogu se smatrati superhranom. Osim svježih
rotkvica, njihova fermentirana verzija također doprinosi cjelokupnom zdravlju.
Smanjuju rizik od
dijabetesa
Sadrže glukozinolate
i izotiocijanate koji mogu pomoći u regulaciji
šećera u krvi.
Poboljšavaju probavu
Listovi svježih rotkvica sadrže više vlakana od korijena i mogu
pomoći u sprječavanju zatvora, a fermentirane rotkvice koriste dobrim
bakterijama u vašim crijevima.
Snižavaju rizik od
srčanih bolesti
Visok sadržaj vitamina
C, kalcija i kalija svježih rotkvica pomaže u regulaciji
krvnog tlaka.
Donose svježinu običnim
okusima
Ukiseljene ili fermentirane rotkvice prepune su okusa, a različiti
dodatci čine ih korisnima za balansiranje
okusa u svakodnevnoj prehrani.
Smanjuju upale
Iako svježe rotkvice sadrže veće
razine antioksidansa koje smanjuju upale, kisela
ili fermentirana varijanta također ima relativno stabilne razine flavonoida i
beta-karotena koji pomažu smanjiti upale u tijelu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar