SLANI KOLAČ S TIKVICAMA I PARMEZANOM





Slani kolač s tikvicama i parmezanom

 

 

 

Slani kolač s tikvicama i parmezanom (i finim začinskim biljem) možete jesti za doručak ili večeru ili ga poslužiti uz meso ili glavno jelo s umakom. Nas nije oduševilo samo to koliko je sočan, nego i kakva fantazija može nastati s tako malo posla.

 

 

 

 

Slani kolač s tikvicama i parmezanom

 

 

Sastojci:

 

  • 225 g naribanih tikvica
  • 30 g maslaca
  • 155 g brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 85 g naribanog sira Gruyère
  • 3 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 3 1/2 žlice biljnog ulja
  • 85 ml mlijeka
  • 95 g naribanog parmezana
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • 1 žlica svježe metvice, nasjeckane

 

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

2.     Namažite kalup za kruh maslacem i lagano ga pobrašnite.

3.     Naribajte tikvice.

4.     Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte naribane tikvice i pirjajte dok većina vlage ne ispari. Ostavite da se ohladi.

5.     U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

6.    U drugoj zdjeli lagano umutite jaja, maslinovo i biljno ulje i mlijeko. Dodajte prstohvat soli i papra.

7.     Smjesu jaja, ulja i mlijeka dodajte u brašno i miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Umiješajte naribani Gruyère, parmezan, metvicu, bosiljak i ohlađene tikvice.

8.     Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite kolač oko 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

9.     Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga izvadite iz kalupa.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE