LISNATE KOŠARICE PUNJENE VOĆEM





Lisnate košarice punjene voćem

 

 

Točno onakvi recepti kakvi se rade (u zadnji čas) za razne zabave, proslave ili samo brze i ukusne obroke su redom i brzi i jednostavni recepti. Kombinacije okusa u receptima s lisnatim tijestom su neograničene.

 

 

 

Lisnate košarice punjene voćem

 

Sastojci:

 

·        1 paket razvaljanog lisnatog tijesta

·        200 ml mlijeka

·        50 grama kristalnog šećera

·        1 jušna žlica gustina

·        2 cijela jaja

·        po želji ekstrakt vanilije, ruma i dr. aroma

·        po želji voća i mente

·        po želji džema

 

 

 

Priprema:

 

Lisnate košarice

 

1.    Odmotajte ili razvaljajte lisnato tijesto. Neka tijesto ne bude deblje od 2 mm.

2.    Nožem izrežite tijesto na jednake kvadrate ili kocke veličine do 5 cm na najdužoj strani.Broj kvadrata mora biti djeljiv s 4.Svaki četvrti kvadrat preskočite i ostavite ga netaknutog, a preostale komade lisnatog tijesta izdubite okruglim kalupom.

3.    Komade lisnatog koji nisu izdubljeni koristimo kao temelj. Premažite ga s razmućenim jajetom i na njega stavite izdubljeni komad lisnatog. Njega također premažite jajetom, a zatim poklopite s još jednim komadom izdubljenog lisnatog. Ovaj korak ponovite još jednom. Na kraju bi trebala biti baza od cijelog komada lisnatog tijesta i 3 sloja izdubljenih na njemu. Ponovite korake i s preostalim lisnatim tijestom.

4.    Lisnate košarice prebacite na papir za pečenje koji ste postavili na limu za pečenje i stavite ih peći 10-15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva

 

 

Krema:

 

U manjem loncu pomiješajte mlijeko, šećer, željene arome i gustin.

Kada mlijeko krene kipjeti maknite lonac sa štednjaka i pričekajte minutu da se temperatura mlijeka spusti ispod točke vrenja i točke na kojoj bi se jaja mogla skuhati u kontaktu s mlijekom. Sada postepeno i uz stalno brzo miješanje u mlijeko dodajte razmućeno jaje.

Vratite kremu na štednjak na nižu temperaturu i nastavite miješati sve dok krema ne postane gusta.

Kremu odložite sa strane da se malo ohladi prije punjenja košarica.

Košarice po želji napunite s malo džema, zatim još tekućom kremom i ostavite kratko da krema očvrsne. Košarice poslužite s voće i posipane šećerom u prahu. U slast!

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE