LISNATE KOŠARICE PUNJENE VOĆEM
Lisnate košarice punjene voćem
Točno onakvi recepti kakvi se rade (u zadnji čas) za razne zabave,
proslave ili samo brze i ukusne obroke su redom i brzi i jednostavni recepti.
Kombinacije okusa u receptima s lisnatim tijestom su neograničene.
Lisnate
košarice punjene voćem
Sastojci:
·
1 paket razvaljanog
lisnatog tijesta
·
200 ml mlijeka
·
50 grama kristalnog
šećera
·
1 jušna
žlica gustina
·
2 cijela jaja
·
po želji ekstrakt
vanilije, ruma i dr. aroma
·
po želji voća i
mente
·
po želji džema
Priprema:
Lisnate košarice
1.
Odmotajte ili
razvaljajte lisnato tijesto. Neka tijesto ne bude deblje od 2 mm.
2.
Nožem izrežite tijesto
na jednake kvadrate ili kocke veličine do 5 cm na najdužoj strani.Broj kvadrata
mora biti djeljiv s 4.Svaki četvrti kvadrat preskočite i ostavite ga
netaknutog, a preostale komade lisnatog tijesta izdubite okruglim kalupom.
3.
Komade lisnatog koji
nisu izdubljeni koristimo kao temelj. Premažite ga s razmućenim jajetom i na
njega stavite izdubljeni komad lisnatog. Njega također premažite jajetom, a
zatim poklopite s još jednim komadom izdubljenog lisnatog. Ovaj korak ponovite
još jednom. Na kraju bi trebala biti baza od cijelog komada lisnatog tijesta i
3 sloja izdubljenih na njemu. Ponovite korake i s preostalim lisnatim tijestom.
4.
Lisnate košarice
prebacite na papir za pečenje koji ste postavili na limu za pečenje i stavite
ih peći 10-15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva
Krema:
U manjem loncu pomiješajte mlijeko, šećer, željene arome i gustin.
Kada mlijeko krene kipjeti maknite lonac sa štednjaka i pričekajte
minutu da se temperatura mlijeka spusti ispod točke vrenja i točke na kojoj bi
se jaja mogla skuhati u kontaktu s mlijekom. Sada postepeno i uz stalno brzo
miješanje u mlijeko dodajte razmućeno jaje.
Vratite kremu na štednjak na nižu temperaturu i nastavite miješati
sve dok krema ne postane gusta.
Kremu odložite sa strane da se malo ohladi prije punjenja
košarica.
Košarice po želji napunite s malo džema, zatim još tekućom kremom
i ostavite kratko da krema očvrsne. Košarice poslužite s voće i posipane
šećerom u prahu. U slast!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar