KOLAČ OD SIRA I BOROVNICA
Kolač od sira i borovnica
Ovaj jednostavan kolač od
sira i borovnica sastoji se od prhke kore, finog
kremastog nadjeva i puno borovnica. Posipan kristal i šećerom u prahu pun je
rustikalnog šarma, a njegov će okus i tekstura oduševiti vaše okusne pupoljke.
U slast!
Kolač od sira i borovnica
Sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta
- 225 g krem sira, sobne
temperature
- 150 g kristal šećera
- 3 velika jaja, na sobnoj
temperaturi
- 180 ml vrhnja za kuhanje
- 1 čajna žličica ekstrakta
vanilije
- 1/2 čajne žličice soli
- 30 g glatkog brašna
- 380 g borovnica
- kristal šećer i šećer u prahu,
za posipanje (po želji)
Priprema:
1.
Postavite rešetku u
sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namažite okrugli kalup
promjera 23 cm i dno mu obložite papirom za pečenje.
2. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od cca pola centimetra.
Utisnite tijesto u dno i uz stijenke kalupa (ne mora biti do vrha). Pritisnite
tijesto unutar kalupa i uz stranice kalupa. Prebacite u hladnjak dok pripremate
smjesu.
3.
U zdjeli miksajte krem
sir i šećer srednjom brzinom dok dobijete glatku i kremastu smjesu, oko 2
minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, i miksajte dok se potpuno ne sjedine s
ostatkom smjese. Smanjite brzinu, dodajte vrhnje, vaniliju i sol i miksajte još
oko 30 sekundi. Prosijte brašno u smjesu i miksajte još oko 30 sekundi.
4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup obložen s lisnatim tijestom.
5.
Nježno posipajte
borovnice po smjesi, neke će same utonuti. Preklopite krajeve tijesta preko
bobica. Posipajte kolač s 1-2 žlice kristal šećera.
6. Prebacite kalup u pećnicu i pecite 55-65 minuta, dok tijesto ne
postane tamnije zlatno-smeđe boje, a sredina je još gotovo tekuća (trese se
poput pudinga). Ostavite kolač da se hladi 5 minuta u kalupu, a zatim ga
izvadite i pustite da se potpuno ohladi.
7. Narežite na kriške i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar