KOLAČ OD PISTACIJA
Kolač od pistacija
Tražite li recept za jednostavan, sočan kolač od pistacija ne treba vam puno sastojaka
– samo brašno od pistacija, šećer i jaja. Možete koristiti domaće ili kupovno
pistacijino brašno. Važno je da je fino mljeveno kako bi bolje oponašalo
teksturu običnog brašna.
Kolač od pistacija
Sastojci:
- 4 velika jaja direktno iz
hladnjaka (oko 213 g bez ljuske)
- 173 g šećera
- 343 g fino mljevenog brašna od
pistacija
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
180°C. Namastite kalup za tortu promjera 20 cm s odvojivim obručem, a zatim
obložite dno i stranice papirom za pečenje. Papir je nužan jer se kolač lako
lijepi, čak i za dobro namašćene neljepljive kalupe.
2. U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer na najjačoj brzini oko 10
minuta, dok smjesa ne postane vrlo gusta, svijetla i voluminozna. Kada mikser
ostavlja tragove u smjesi koji ne nestaju odmah, znači da je smjesa spremna.
Nakon miksanja smjesa će se blago slegnuti – to je uobičajeno.
3.
Lopaticom nježno
umiješajte trećinu pistacijinog brašna. Potom dodajte drugu trećinu, a zatim i
preostali dio. Pokušajte što manje izbijati zrak iz smjese – treba ostati
lagana i prozračna, a brašno ravnomjerno umiješano.
4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite
kolač 35–45 minuta. Površina treba biti svijetlo smeđa i blago čvrsta na dodir.
5. Ostavite kolač da se hladi oko sat vremena prije nego ga
izvadite iz kalupa. Najbolje ga je rezati i posluživati kada se potpuno ohladi
– najbolje nakon nekoliko sati ili sutradan.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar