KOLAČ OD PISTACIJA






Kolač od pistacija

 

 

Tražite li recept za jednostavan, sočan kolač od pistacija ne treba vam puno sastojaka – samo brašno od pistacija, šećer i jaja. Možete koristiti domaće ili kupovno pistacijino brašno. Važno je da je fino mljeveno kako bi bolje oponašalo teksturu običnog brašna.

 

 

 

Kolač od pistacija

 

Sastojci:

 

  • 4 velika jaja direktno iz hladnjaka (oko 213 g bez ljuske)
  • 173 g šećera
  • 343 g fino mljevenog brašna od pistacija

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za tortu promjera 20 cm s odvojivim obručem, a zatim obložite dno i stranice papirom za pečenje. Papir je nužan jer se kolač lako lijepi, čak i za dobro namašćene neljepljive kalupe.

2.     U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer na najjačoj brzini oko 10 minuta, dok smjesa ne postane vrlo gusta, svijetla i voluminozna. Kada mikser ostavlja tragove u smjesi koji ne nestaju odmah, znači da je smjesa spremna. Nakon miksanja smjesa će se blago slegnuti – to je uobičajeno.

3.     Lopaticom nježno umiješajte trećinu pistacijinog brašna. Potom dodajte drugu trećinu, a zatim i preostali dio. Pokušajte što manje izbijati zrak iz smjese – treba ostati lagana i prozračna, a brašno ravnomjerno umiješano.

4.     Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite kolač 35–45 minuta. Površina treba biti svijetlo smeđa i blago čvrsta na dodir.

5.     Ostavite kolač da se hladi oko sat vremena prije nego ga izvadite iz kalupa. Najbolje ga je rezati i posluživati kada se potpuno ohladi – najbolje nakon nekoliko sati ili sutradan.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

7 NAVIKA SRETNIH ŽENA

ZELENA STRANA ŽIVOTA