ŠTO JE MEDENA VODA I KAKO SE PRIPREMA?
Što je medena voda i kako se priprema?
Prema
brojnim istraživanjima, visokokvalitetni med ima protuupalna, antioksidativna i antimikrobna
svojstva. Zato se kombinacija vode i meda – osobito
uz dodatak svježeg limunovog soka, kurkume ili cimeta – preporučuje za
smirivanje probavnih tegoba, upale grla i još mnogo toga.
Zdravstvene prednosti
medene vode
Medena voda može pomoći u regulaciji tjelesne težine, osobito ako
zamijeni slatka pića poput gaziranih sokova i energetskih napitaka. Dok čaša
medene vode sadrži oko 25
do 50 kalorija i 6 do 12 grama šećera, limenka
gaziranog soka često sadrži više od 30 grama šećera i preko 100 kalorija.
Kako pripremiti medenu
vodu?
Mnogi ljudi piju medenu vodu ujutro na prazan želudac kako
bi potaknuli rad probavnog sustava. Također, kombinacija vode, meda, cimeta,
kurkume i mlijeka (poznata kao „Mjesečevo mlijeko“) može biti odličan napitak
prije spavanja jer pomaže u opuštanju i lakšem uspavljivanju.
·
Savjet: Nemojte
koristiti kipuću vodu jer može uništiti hranjive tvari u medu.
·
Dodaci: Osim
cimeta, limunovog soka i đumbira, u medenu vodu možete dodati i kurkumu,
kajenski papar ili jabučni ocat
Iako je med izuzetno zdrav, evo tko bi ga ipak trebao izbjegavati:
·
Med je siguran za
unutarnju i vanjsku upotrebu, ali neki ljudi mogu imati alergijske reakcije. Ako
nakon konzumacije osjetite iritaciju kože, bol u želucu, pojačano znojenje,
proljev ili mučninu, prestanite ga koristiti.
·
Ako koristite med kao
dio svakodnevne prehrane, a
uzimate lijekove, posavjetujte se s liječnikom o mogućim
interakcijama.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar