POTOČARKA - ZIMSKA NUTRITIVNA BOMBA
Potočarka – zimska nutritivna bomba
Zima je doba godine u kojem ima
najmanje svježeg povrća, ali ono kojemu je tada sezona, nedvojbeno je
najzdravije. Pobrinula se priroda za to, a znanost potvrdila.
Potočarka apsolutni pobjednik
Ovim sitnim zelenim listićima dodijeljeno je sto bodova, a odmah
iza potočarke su kineski kupus sa 91,99 bodova, blitva s 89,27, cikla s 87,08 i
špinat s 86,43 boda. Na samom dnu ljestvice je batat (10,47).
Potočarka osigurava 106 posto dnevnog unosa vitamina K (koji je
neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi), 17 posto dnevnog unosa
vitamina C (bitan za imunitet i zdravlje kože) i šest posto dnevnog unosa
vitamina A (važan za vid i imunološku funkciju).
Sadrži više vitamina C od agruma i više
željeza od špinata
Također obiluje fitokemikalijama i antioksidansima koje snižavaju
rizik od raznih vrsta raka, jačaju otpornost organizma i saniraju oštećenja na
stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala.
Istraživanje objavljeno u
časopisu British Journal of Nutrition dokazalo
je snažna ljekovita svojstva potočarke. Naime, redovita konzumacija prevenira
rak prostate i debelog crijeva.
Sve ove hranjive tvari upakirane su u pomalo
ljute sitne listove u kojima je tek pokoja kalorija, što znači da su vam
savršen izbor ako ste odlučili skinuti kilograme i podići kvalitetu prehrane.
Kako potočarku uvrstiti u prehranu?
Vrlo jednostavno – dodajte ju u salate i u sendviče. Potočarku
obvezno jedite sirovu.
Potočarku kombinirajte s jabukom, orasima i špinatom te
dressingom od limuna i maslinovog ulja i dobit ćete jednu od ukusnijih salata
koju smo probali. Orasi daju hrskavost, ljutina potočarke naglašava slatkoću
jabuka, a uz to ova salata obiluje nutrijentima i čini cjelovit obrok.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar