POTOČARKA - ZIMSKA NUTRITIVNA BOMBA




Potočarka – zimska nutritivna bomba

 

 

Zima je doba godine u kojem ima najmanje svježeg povrća, ali ono kojemu je tada sezona, nedvojbeno je najzdravije. Pobrinula se priroda za to, a znanost potvrdila.

 

 

 

Potočarka apsolutni pobjednik

 

Ovim sitnim zelenim listićima dodijeljeno je sto bodova, a odmah iza potočarke su kineski kupus sa 91,99 bodova, blitva s 89,27, cikla s 87,08 i špinat s 86,43 boda. Na samom dnu ljestvice je batat (10,47).

Potočarka osigurava 106 posto dnevnog unosa vitamina K (koji je neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi), 17 posto dnevnog unosa vitamina C (bitan za imunitet i zdravlje kože) i šest posto dnevnog unosa vitamina A (važan za vid i imunološku funkciju).

 

 

Sadrži više vitamina C od agruma i više željeza od špinata

 

Također obiluje fitokemikalijama i antioksidansima koje snižavaju rizik od raznih vrsta raka, jačaju otpornost organizma i saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition dokazalo je snažna ljekovita svojstva potočarke. Naime, redovita konzumacija prevenira rak prostate i debelog crijeva.

 

Sve ove hranjive tvari upakirane su u pomalo ljute sitne listove u kojima je tek pokoja kalorija, što znači da su vam savršen izbor ako ste odlučili skinuti kilograme i podići kvalitetu prehrane.

 

 

 

 

 

Kako potočarku uvrstiti u prehranu?

 

Vrlo jednostavno – dodajte ju u salate i u sendviče. Potočarku obvezno jedite sirovu.

Potočarku kombinirajte s jabukom, orasima  i špinatom te dressingom od limuna i maslinovog ulja i dobit ćete jednu od ukusnijih salata koju smo probali. Orasi daju hrskavost, ljutina potočarke naglašava slatkoću jabuka, a uz to ova salata obiluje nutrijentima i čini cjelovit obrok.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA